„Přednáškový sál Lannerova domu byl zcela zaplněn. Cestu do sídla památkářů si našlo rekordních sto posluchačů nejen z Telče, ale i ze vzdálenějších míst. Fandové středověku a zájemci o tuto problematiku přijeli až z Brna, Tábora a Soběslavi," vysvětlila tisková mluvčí telčského pracoviště Národního památkového ústavu Ilona Ampapová.
Kromě spousty zajímavých informací od přednášejícího a prezentace obrazového materiálu si lidé mohli středověk skutečně osahat a ochutnat. Repliky dobové keramiky i ukázky skleněných nádob a stolního náčiní názorně přiblížily způsob středověkého uchovávání, zpracování a konzumace potravin. Dalším příjemným zpestřením pak byla ochutnávka středověké krmě, kterou připravili památkáři pod dohledem Pavla Macků. Středověké menu sestávalo z hrachové kaše slazené medem, placek z pšeničné mouky a placiček zde se použily ovesné vločky. „Vařilo se z dnes dostupných surovin, složením co nejvíce podobných těm středověkým. Obrovský zájem o závěrečnou degustaci napovídal, že přednáška naplnila očekávání posluchačů," dodala Ampapová.
Příští přednáška z cyklu Rodinné stříbro Památky kolem nás se koná 11. března od 18 hodin. Bude se věnovat tématu Orientální koberce ze zámeckých sbírek v Kraji Vysočina. Uskuteční se v Univerzitním centru MU v Telči.
ZUZANA MUSILOVÁ