„V zimních měsících lidé bez domova u nás vidí dobrý nocleh. Opijí se a jdou na místo, kde ví, že budou nalezeni městskými strážníky a dovezeni k nám na záchytku. Jsou to známé firmy, které mají trvalé bydliště na jihlavském magistrátu a ví, že jim nic nemůžeme vzít, když nezaplatí dluh,“ sdělil Martin Málek tiskový mluvčí Služeb města Jihlavy (SMJ), které jihlavskou záchytku provozují.

Dalšími zákazníky záchytky byli také studující, důchodci, živnostníci, ale i lidé zaměstnaní a jeden chovanec. Většinou pochází z Jihlavy. Druhým nejčastějším městem, odkud jsou do krajského města přivezeni, je Pelhřimov, poté Žďár nad Sázavou, Třebíč a nejméně jich bylo z Havlíčkova Brodu.

Za tři měsíce zaplatilo za záchyt na místě v hotovosti pouze 56 osob z celkem 272 zachycených. „Pokud lidé na místě nezaplatí, převezmou takzvané Uznání dluhu a mají čtrnácti denní lhůtu na zaplacení,“ vysvětlil Málek.

Ilustrační foto.
Mladá žena ukradla pět čokolád. Schovala si je do kapsy

Za záchyt se platí čtyři tisíce korun a stejná částka je i pro cizince. Těch v jihlavské záchytné stanici za tři měsíce střízlivělo čtrnáct. „Ze Slovenska čtyři, z Polska tři, z Litvy a z Maďarska dva, z Rumunska, Ukrajiny a Moldavska vždy jeden člověk,“ vyjmenoval mluvčí SMJ.

Až po odeznění klinických příznaků opilosti zaměstnanci záchytky pouští opilce domů. Maximální délka záchytu může být 24 hodin. „Nejkratší dobu u nás byl jeden člověk necelých pět hodin. Naopak nejdelší střízlivění jedné osoby trvalo přesně 23 hodin,“ podotkl Málek.

Nejčastěji naměřená hodnota alkoholu v dechu bývá u opilců v rozmezí od 2,01 až 2,50 promile. Nejvyšší hodnotu zdravotníci naměřili 4,29 promile alkoholu v dechu.

V jihlavském lesoparku budou hučet pily.
Sucho a kůrovec ničí lesopark Heulos