„Za první dny fungování jsem odvezl asi třicet seniorů. Převážně jsou z Domova pro seniory z telčské Špitální ulice,“ řekl řidič telčského senior taxi Jan Vejmělek.

Senior taxi jezdí na území města Telče včetně místní části Studnice. „Do Telče-Studnic jsem už také jednou jel. Bydlí tam pán, který dojíždí do Telče na injekce. Do Telče se autobusem dostane, ale zpět už mu nic nejede,“ uvedl řidič Vejmělek. Za lékaři do telčského zdravotnického zařízení vozí senior taxi penzisty nejčastěji. A právě kvůli tomu tuto službu nechala zřídit telčská radnice. „Asi jen dvakrát byla cílem cesty pošta,“ dodal Vejmělek. Účelem cesty může být také lékárna, návštěva hřbitova a telčský úřad.

Příští rok by taxík mohl zajíždět i do okolních obcí vzdálených až dvanáct kilometrů od Telče. „Pokud ale budou starostové souhlasit, a podílet se finančně na provozu,“ zmínil místostarosta Telče Pavel Komín.

Dělníci v tunelu.
Jihlavský tunel bude o tomto víkendu uzavřený

Cena jízdného za jednu cestu a jednu osobu je dvacet korun. Senior taxi si však penzisté musí objednat minimálně čtyřiadvacet hodin před jízdou na telefonním čísle 724 248 417. „Samozřejmě pokud mi senior zavolá, že by ještě dnes někam potřeboval odvézt, tak pokud mám volno, tak ho odvezu,“ podotkl Vejmělek.

Senior taxi provozuje v Telči firma Taxi Aleš Havlíček a to v pracovní dny od půl sedmé do tří hodin odpoledne. „I když už je po třetí hodině odpolední tak důchodce na poliklinice nenechám a odvezu je zpět domů,“ dodal řidič.

Červený automobil senior taxi je značky Citroen Berllingo. Pozná se i podle loga, které je umístění na dveřích u spolujezdce a řidiče. Vozí nejen osoby starší 65 let s trvalým bydlištěm v Telči a její místní části, ale také držitele průkazu ZTP, ZTP/P.