Modré a žluté pytle napěchované odpadky lemují v těchto dnech silnice po celém Jihlavsku. O uplynulém víkendu totiž začala akce Čistá Vysočina a dobrovolníci kolikrát koukají, co všechno se dá při úklidu kolem silničních tahů najít. Dominují především plastové lahve 
a obaly od jídla, které lidé za jízdy vyhodí z okna vozů.

Najdou se ovšem i další skvosty, které na místech leží už dvě desetiletí. „Mezi Rohoznou a Novým Rychnovem jsme našli takový unikát, jako je igelitový pytlík od mléka z dob komunismu," pozastavil se nad úlovkem Matěj Kolář z občanského sdružení Spolek KUŠ.

Přítomným dětem tak mohl názorně ukázat, že trvá i několik desetiletí, než se obal rozpadne. „Na obalu byla cena koruna šedesát za půl litru. To si už vůbec nepamatuji. A to byla tehdy ještě koruna československá," doplnil se smíchem pro úplnost Kolář.

Dvacet dobrovolníků z občanského sdružení pro multikulturní a environmentální výchovu bylo rozděleno do dvou skupinek. Jedna vybírala odpadky mezi Dolní Cerekví a Přední skálou pod Čeřínkem. „To byla spíše procházka, kdy jsme nabrali dva pytle a našli jsme jednu černou skládku," upřesnil Kolář s tím, že pokud sběrači najdou černou skládku, mohou ji nahlásit na obecní úřad, kterého se lokalita týká.

To druhá trasa mezi Rohoznou a Novým Rychnovem už byla o poznání náročnější. „Všechny pytle, které jsme měli, jsme naplnili. Celkem jich bylo patnáct. Překvapilo nás, kolik jsme toho vysbírali. Původně jsme si mysleli, že za hodinu budeme mít hotovo, nakonec nám tento úsek trval tři hodiny," poznamenal Matěj Kolář.

Kromě pytlů na plasty a na ostatní odpad si vyčlenili pytel na hliníkové obaly. Našli totiž spoustu plechovek od piva a nebo od kávy. Často se 
u cest najdou také kusy pneu᠆matik, součástky z aut a dokonce i rozbitá záchodová mísa. „Když jsme sbírali, procházel kolem nás dvakrát postarší pán. Když šel kolem podruhé, tak mi pak děti říkaly, že před nimi odhodil papírek. Přitom viděl, že to kolem silnic čistíme," připojil zajímavý moment při sbírání odpadů vedoucí skupiny.

Vysbírané pytle potom dovezli do Dolní Cerekve a část nechali u silnice. S tím si poradí krajská správa a údržba silnic, která má za úkol nasbírané pytle odvézt. Skupina kolem Matěje Koláře se akce zúčastnila poprvé, a je pravděpodobné, že si to za rok zopakuje.

Akce se koná letos už popáté 
a zatím nikdy u ní nechyběli ve Vyskytné nad Jihlavou. Starosta Petr Böhm potvrdil, že úklid už mají zdárně za sebou. „Letos mě příjemně překvapilo, že jsme toho vysbírali podstatně méně než posledně," podotkl starosta s tím, že několik skupinek se vždy vydá na výpadovky do okolních obcí.

Kdo by si chtěl udělat výlet do přírody s úklidem, má šanci až do 22. dubna. V ten den se slaví Světový den Země a celá akce končí. Letos se do ní připojil rekordní počet lidí.