Kraj Vysočina 
v těchto dnech vyzval jím zřizované nemocnice ke společnému postupu při uzavírání smluv se zdravotními pojišťovnami. Nemocnice toto doporučení přijaly.

Podle ředitele vysočinské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřího Kořínka však tento krok nebude mít na uzavírání smluv zřejmě žádný zásadní vliv, podmínky nových smluv už jsou podle něj víceméně dohodnuté. Nemocnice zatím ale žádné smlouvy ani jejich návrhy na rok 2013 k dispozici nemají, a nemají co podepisovat.

„Jde nám hlavně o to, aby ředitelé námi zřizovaných nemocnic nepodepisovali nic bez našeho vědomí. Podle mých informací nemá ani jedna z nemocnic k dispozici návrhy smluv od žádné z pojišťoven, my tedy neznáme ani konkrétní podmínky, za kterých bude v příštím roce zdravotní péče poskytována," vyjádřil se hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD).

Podle Jiřího Kořínka budou mít všechny nemocnice smlouvy od 1. ledna 2013, návrhy smluv obdrží v nejbližších týdnech. Nemocnice zřizované krajem už mají s VZP předběžně uzavřené dohody, kde už se zřejmě nic zásadního měnit nebude.

„Za VZP mohu říct, že tento krok kraje vítáme, ale myslím si, že některé věci budeme řešit individuálně s jednotlivými nemocnicemi. To se týká jak těch krajských, tak těch, kde není zřizovatelem kraj," uvedl Kořínek s tím, že jednání budou pokračovat i v příštích dnech. „Netýká se to jen tolik diskutovaného lůžkového fondu, jde například také 
o rozšíření spektra ambulantních výkonů, kdy pacienti 
po drobném chirurgickém zákroku už nemusí ležet v nemocnici," doplnil ředitel.

Hejtman je ale spíše pro společný postup všech krajských nemocnic. „Takové individuální jednání není nic proti ničemu, ale také v této situaci nic neřeší," dodal.

Loajálnost se svým zřizovatelem potvrdily ve středu třeba nemocnice v Jihlavě, Novém Městě na Moravě, v Havlíčkově Brodě a Třebíči. „Vyjednávat za nás bude jako představitel Asociace krajských nemocnic Jiří Běhounek," uvedla mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Nejvíce emocí v minulých dnech vyvolalo hlavně rušení některých lůžek akutní péče. „Je to uváděno nesprávně. Jde jen o to, že na některých odděleních vznikne společný lůžkový fond – lůžka se budou flexibilně využívat podle počtu hospitalizovaných pacientů v jednotlivých odděleních," vysvětlil Kořínek.

ZUZANA MUSILOVÁ