Společnost Člověk v tísni chce prostřednictvím filmových projekcí a následných debat s pamětníky přiblížit žákům základních škol a studentům středních škol poválečné období dějin.

„Téma komunistického Československa je ve výuce na mnoha českých školách opomíjeno. Přitom se jedná o období, které je v mnohém stále živé a ovlivňuje současnost," sdělil za organizátory Filip Šebek.

Na grafické škole se promítne film České děti a hostem bude politický vězeň Pavel Dvořák. O týden později stejný film zhlédnou také žáci základní školy v Dobroníně. Dalšími školami, které se do projektu zapojily, jsou Základní škola Kollárova v Jihlavě, Gymnázium Jihlava a Střední průmyslová škola Jihlava.

V Dobroníně bude po projekci hostem Jaromír Rys, člen Konfederace politických vězňů České republiky. Na základní škole Kollárova promítnou 26. listopadu od 10.50 film Hej Gusto Z letopisů máselné Lhoty 1985 a na jihlavském gymnáziu studenti uvidí film Nikomu jsem neublížil. Účast přislíbil i herec Jakub Wehrenberg.