I přesto se mají vyznavači bílé stopy na co těšit. „V úterních odpoledních hodinách byl čtyřkolkou upravený okruh u Vlachovic v délce asi tři kilometry. Parkování je možné na fotbalovém hřišti ve Vlachovicích. Skútrem byl projetý okruh u Studnic, ten je dlouhý asi pět kilometrů, informovala Tereza Orosová z novoměstského informačního centra.

„A skútrem bez stopovače je projetý také okruh Pohledec – Maršovice – Studnice – Pohledec,“ dodala.

Také ve Žďáře nad Sázavou pokračují v úpravě lyžařských tras. „Napadalo okolo deseti centimetrů nového sněhu. Máme upravený okruh u Pilské nádrže a Řádkovu louku. Jsou tam vyjeté dvě stopy na klasiku a taky pás na bruslení po celé délce. A upravena je i propojka do Žďáru a stezka do Polničky,“ řekl Josef Holemář ze Ski regionu Žďársko.

Dopravní nehody na Vysočině, ilustrační foto.
Hazardují a jezdí bez pásů. Loni na Vysočině zemřelo 37 řidičů

Projíždění tratí v dalších dnech ale bude komplikovat meteorology avizované sněžení. „Hlásí zase sníh. Ještě mám v plánu průzkumnou jízdu ve směru ze Žďáru na Sklené, ale s většími úpravami počítám až poté, co se počasí ustálí. Jakmile se počasí stabilizuje, budeme přidávat další a další trasy okolo Žďáru,“ slíbil Holemář.

V nejbližších dnech se chtějí do projíždění běžkařských tratí vrhnout také na Bystřicku. „Plánujeme před víkendem najet nějaké stopy v okolí Bystřice,“ potvrdila Barbora Vašková z bystřického informačního centra.

Stopy už najdou běžkaři i na Jihlavsku. Je tam upravena trasa na skate i na klasiku. V samotné Jihlavě upravují lyžařské stopy mezi atletickým stadionem a amfiteátrem na Heulose.

A nezaháleli ani na Havlíčkobrodsku. U sportoviště v Plovárenské ulici v Havlíčkově Brodě je připravený čtyřsetkilometrový okruh. Lyžování je tam možné po celý den včetně podvečerních hodin. Bílá stopa je tam nasvícená.