Své nominace mohou zájemci zasílat do konce ledna. Nominovat může kdokoliv, a to aktivitu, která se uskutečnila v předešlém roce v Kraji Vysočina.

V anketě Zlatá jeřabina je možné nominovat do dvou kategorií, a to Kulturní aktivita a Péče o kulturní dědictví. V první kategorii mohou lidé nominovat kulturní akci. „Lze nominovat i aktivity, které probíhaly z důvodu Covid-19 pouze v online podobě v prostředí internetu,“ informovala mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Zoo Jihlava.
Zavřená jihlavská zoo: zvířata se nudí, lidé ale pomáhali adopcemi

Ve druhé kategorii je možné nominovat příkladnou obnovu historických objektů, ale také příkladné novostavby, dostavby či jiné úpravy v historickém prostředí nebo též činnost fyzických či právnických osob orientovanou na záchranu, prezentaci a propagaci kulturního dědictví.

Z došlých nominací vybere odborná skupina dvacet počinů v každé kategorii, které se následně budou ucházet o hlasy veřejnosti.

Skutek roku, tedy skutky fyzických osob lze nominovat v oblastech sociálně-zdravotní, životní prostředí a zemědělství, volný čas dětí a mládeže, poradenství, osvěta, vzdělávání. Oblasti pro nominace právnických osob jsou sociálně-zdravotní, ekonomická, oblast životní prostředí, poradenství, osvěta, vzdělávání, volný čas dětí a mládeže. „Nelze ocenit skutek nebo projekt oceněný v této soutěži již v předchozích letech,“ doplnila Jitka Svatošová.