Primátorka se s rodinou dobře zná. Vyrůstala ve stejném bytovém domě, Kyralovi byli sousedi odnaproti. Došlo tedy i na dotazy, které obvykle při podobných setkáních nepadají – jako například, jak se daří ostatním třem sestrám primátorky.

„Jsem ráda, že jako prvnímu jubilantovi jsem mohla popřát právě paní Kyralové, její kondice v tomto věku je obdivuhodná a já přeji jí i celé rodině zdraví a spokojenost. Bylo mi potěšením, že jsem se s nimi setkala zrovna při této milé příležitosti,“ dodala primátorka Koubová.

Paní Kyralová zažila jako nemluvně začátek první světové války, jako malá holčička vznik republiky a jako pětadvacetiletá dívka okupaci nacistickým Německem. Viděla též na vlastní oči prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka i jeho nástupce Edvarda Beneše.

Narodila se v Hradci Králové, tatínek zde působil jako ředitel školy a maminka se starala o domácnost. Po vdavkách přesídlila na chalupu v Orlických horách, kde strávila většinu svého života. Od důchodového věku se na zimu uchylovala k rodině do Jihlavy, ale od jara do podzimu žila až do svých devadesáti sedmi let na své chalupě v horách. Před sedmi lety rozšířila řady jihlavských obyvatel.

V Kamenici i v Lukách nad Jihlavou se dala pořídit zejména vánoční dekorace.
OBRAZEM: Sobota, to byl jarmark. V Kamenici i v Lukách