Architektonické soutěž na revitalizaci Masarykova náměstí má vítěze, který vzešel z tuctu návrhů. „Vítězný návrh umožňuje revitalizaci náměstí se stávajícím Priorem, ale umožňuje vlastníkovi budovy se připojit k návrhu a náměstí zkrášlit,“ uvedl náměstek primátora Radek Popelka (ANO). Nyní běží lhůty pro odvolání, do měsíce však bude vítězný projekt zveřejněn a do dalších diskuzí o budoucnosti centra města se zapojí i široká veřejnost.

Očekává se, že Jihlavané budou preferovat budoucí podobu náměstí bez Obchodního domu Jihlava, kterému však stále říkají jeho dřívějším názvem Prior. Budova z komunistické éry by teoreticky mohla alespoň změnit vzhled. „Zástupci Prioru chodili na schůzky k soutěži pravidelně a vypadali, že jsou ke změnám vstřícní,” řekl již dříve náměstek primátora a porotce soutěže Jaromír Kalina (KDU-ČSL). Z leteckého pohledu je jasné, že budova do podoby náměstí prostě nezapadá, dodal.

„Osobně bych si dokázal v centru našeho města představit něco výrazně hezčího. Moderní, živé obchodní centrum otevřené směrem ven a lákající zákazníky k návštěvě by jistě přispělo k tolik očekávanému oživení centra,” připojil vlastní názor Popelka.

Dominik Preisler
Preisler: Z mé strany bylo všechno špatně

Petr Laštovička, který je před komunálními volbami lídrem v současnosti opoziční ODS, však poukazuje na finanční stránku. „Jen se modlím, aby architektonická soutěž dopadla tak, že bude realistická a počítala se zachováním Prioru, protože město nemá peníze, aby Prior odkoupilo a zbouralo ho. Pokud architektonická soutěž dopadne bez Prioru, tak se můžeme spolehnout, že nic takového jako revitalizace náměstí nebude,“ poznamenal.

Například koalice Žijeme Jihlavou pak poukazuje na to, že samotná revitalizace náměstí nestačí. „Sebelepší předláždění náměstí nám nenažene lidi do centra. Toto místo se musí řešit koncepčně,“ uvedl Patrik Priesol ze Strany zelených, která je v koalici spolu s TOP 09 a Piráty. Podle něj by pomohly lepší podmínky pro podnikatele v této lokalitě.