Dvacetiletý motorkář Petr, který v Kamenici na Jihlavsku letos v srpnu narazil do stromu, přišel o obě nohy. Jeho přítelkyně Diana Kalmárová z Polné se spolu s Petrovými kamarády rozhodla, že uspořádá sbírku plastových víček. Peníze, které se díky sbírce vyberou, poslouží na pořízení nových umělých nohou pro Petra. „Sběrná místa budou různě po Jihlavě a okolí. Zatím je jedno třeba na Střední škole automobilní v Jihlavě, kam Petr chodil. Víčka se potom vykupují, mám informaci, že za jedno kilo je 3,5 koruny, takže je potřeba opravdu hodně víček. Pořídit náhradní nohy je hodně drahá záležitost, jde to do statisíců," přiblížila sbírku přítelkyně motorkáře Diana Kalmárová.

Nehoda se Petrovi v srpnu stala, když při projíždění zatáčky dostal smyk. Narazil do stromu a skončil v poli. „Petr na motorce narazil celým pravým bokem do stromu. Nic si nepamatuje, nejspíš jel asi rychle nebo nějaké zaváhání, těžko říct," přiblížila Diana.

Vrtulník pak zraněného motorkáře dopravil do Brna na anesteziologicko – resuscitační oddělení. „Následovaly desetihodinové operace, tu noc, kdy ho do Brna přivezli, jsem tam čekala. Bylo to hrozné, nedá se to popsat slovy. Operovali ho, aby mu zachránili život. To bylo prioritní," vyprávěla přítelkyně.

Lékaři se rozhodli vzít Petrovi pravou nohu, poté byl dva týdny v umělém spánku. „Záviselo to na tom, aby mu zachránili život," řekla Diana. O druhou nohu Petr přišel asi po měsíci, to už ležel na jednotce intenzivní péče. „Lékaři říkali, že jsou tam porušené nervy a že by s nohou nemohl hýbat, rozhodli se tedy, že mu ji také vezmou," popsala Petrova přítelkyně s tím, že budoucnost bude těžká, ale že je připravena se o Petra postarat. „Prvně jsem chtěla přerušit školu, ale nakonec jsem se rozhodla, že budu studovat dálkově. Peťa bude ještě dlouho v nemocnici, než se zahojí všechny šrámy. Pak bude následovat rehabilitační centrum a pak se uvidí, bude to asi nadlouho," uzavřela své vyprávění Diana. Informace o tom, kde všude budou sběrná místa na pomoc Petrovi, Deník přinese v dalších vydáních.

Policisté v kraji od začátku roku do konce srpna šetřili 97 nehod, při nichž měli účast motorkáři. Při těchto nehodách čtyři motocyklisté zemřeli, 13 jich utrpělo těžké zranění a 67 jich bylo zraněno lehce. „Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou skončí ve většině případů úmrtím nebo těžkým zraněním motocyklisty," řekl za policii vrchní inspektor Martin Dušek.