František Plavec již v křesle starosty nesedí, tělocvična za téměř třicet milionů ale stojí a stále voní novotou. Stavěla se ani ne rok a vedení městyse jí slavnostně otevřelo prvního září.

Datum slavnosti se několikrát měnilo, mohl za to nouzový stav i komplikace s kolaudací. „Vlastní stavba byla dokončená už na začátku dubna. Měřením se zjistilo, že v hale je větší ozvěna, než povoluje hygienická norma. Doplňovaly se akustické obklady na svislé stěny tak, aby pohltily část echa, ale v té době už začal být nedostatek stavebních materiálů,“ popsal na začátku června peripetie starosta Ivan Šulc. Druhé měření akustiky už bylo v pořádku.

Ivan Šulc i jeho předchůdce nezapomněli poděkovat šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi za jeho angažování. „Celou dobu se snažil. Když se objevil nový dotační titul, volal mi, abych se na to podíval, jestli to nejde použít. Ale dlouho se nedařilo nic najít,“ vzpomněl Plavec a dodal, že si informace předávali i se starosty jiných měst na Jihlavsku. Také oni se přijeli na novou tělocvičnu podívat osobně.

Střecha jihlavské radnice.
První polovina střechy jihlavské radnice je hotová

Současný starosta při svém proslovu připomněl historii. Snahy o dostavbu jednotného školního areálu sahají až do sedmdesátých let minulého století, tehdy ale byly až megalomanské a tím nerealizovatelné. Tělocvična se dostala na opět na scénu na začátku nového milénia. Cena ale byla v desítkách milionů a nedařilo se sehnat dotace.

Cena původní zděné stavby se v průběhu let vyšplhala na pětapadesát milionů a tak zastupitelstvo předloni rozhodlo o vypracování nové projektové dokumentace s technologií ocelové konstrukce a panelů. „Inspiraci jsme hledali v obdobných stavbách sportovních hal po celé republice,“ řekl Šulc s tím, že rozpočtová cena montované stavby byla třicet milionů a v obecní kase se našlo deset milionů.

Dalších dvacet pokryla dotace. Mezi zhruba čtyři sta padesáti žádostmi z celé republiky skončila ta ze Stonařova na jedenáctém místě.

Tělocvičnu budou nyní využívat žáci místní základní školy, může ale sloužit i školám v okolí, spolkům a volné časy radnice nabídne veřejnosti. Cena pronájmu by měla být od dvou stovek za hodinu.