Jedním z nejčastěji opakovaných předvolebních sloganů pravicových politických uskupení před letošními volbami je zrušení tří míst uvolněných zastupitelů, která vytvořila ČSSD pro politiky z KSČM. Tato strana sociální demokraty v končícím volebním období podporovala a umožňovala sociálním demokratům získat v zastupitelstvu většinu.

Mnozí voliči se zeptají – Kolik tito lidé berou? „Uvolnění předsedové výborů a komise dostávají měsíčně 52 317 Kč. Výše měsíční odměny je stanovená dle nařízení vlády," říká tisková mluvčí kraje Jitka Svatošová. Tři komunističtí politici tedy pobírají každý měsíc více než dvojnásobek průměrného platu v kraji.

Existence podobných placených postů je v krajích spíše výjimkou. Na Vysočině však už podobný stav existoval za pravicové koalice, kdy byl uvolněným zastupitelem Pavel Maslák z ODA. Jeho funkce vznikla v éře vlády Čtyřkoalice s ODS. „Pavel Maslák se věnoval velkému množství práce. Navíc v té době nebyli uvolněni všichni radní," tvrdí bývalý hejtman Miloš Vystrčil.

O tom, zda bude mít Vysočina i v příštím volebním období vedle devíti radních tři další plně placené politiky, rozhodne nově zvolené zastupitelstvo. Už nyní je si ovšem možno spočítat, za kolik budou noví krajští zastupitelé pracovat.

Jedna schůze 
za 6 113 korun

V současnosti pobírají neuvolnění krajští zastupitelé měsíčně 3 439 korun. Na tuto odměnu mají nárok každý měsíc svého mandátu a nijak se jim nekrátí, pokud na schůze nechodí.

Za dvanáct měsíců celkem jde o 41 268 korun a za celé volební období o 165 072 korun. Při 27 zasedáních krajského zastupitelstva tak politici za jednu schůzi inkasují 6 113 korun.

Je ovšem třeba uvést, že vedle toho dostávají krajští zastupitelé také cestovní náhrady a dále mohou požádat o refundaci mzdy, tedy náhradu výdělku. Nárok na proplacení mzdy a ušlého platu však mají jen tehdy, když na schůzi skutečně dorazí.

Zastupitelé podobné počty nepovažuji za objektivní. Na schůze se totiž musí připravovat a navíc se scházejí i při dalších jednáních klubů, komisí či rad.

Komise a rady 
se vyplatí

Právě rady a komise jsou však další možnosti přivýdělku pro zastupitele a také politiky, kteří ve volbách neuspěli. Na Vysočině minulé funkční období fungovalo osm komisí: bezpečnostní, dopravní, komise pro zemědělství a životní prostředí, komise kultury, cestovního ruchu a vnějších vztahů, komise pro sport a volný čas, komise sociální a pro oblast protidrogové politiky, rozpočtová a zdravotní. Každá z těchto komisí má 11 členů. Obsazují je politické strany a pracují v nich volení zastupitelé a další politici či odborníci.

Vedle toho existuje ještě šest výborů: finanční, kontrolní, legislativní, výbor regionálního rozvoje, výbor pro udělování medailí Kraje Vysočina a výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. Za členství a práci v těchto výborech a komisích připadnou politikům další peníze.

„Neuvolněný člen zastupitelstva, který je zároveň předsedou výboru nebo komise, dostává měsíčně 7 600 korun. Neuvolněný člen zastupitelstva, který je zároveň členem výboru nebo komise, dostává měsíčně 5 520 korun," uvádí mluvčí Jitka Svatošová.

Komisí a výborů je celkem čtrnáct. V čele třech z nich stojí komunističtí politici s více než 50tisícovými platy. Ostatní zastupitelé, kteří jsou v čele výborů a komisí, dostanou zmíněných 7 600 korun. Za celé volební období jde o 364 800 korun. Pokud jsou zastupitelé pouze členy výborů, inkasují celkem za volební čtyřletku 264 960 korun.

Zkrátka ovšem nepřijdou ani řadoví členové výborů, kteří nejsou zastupiteli. I je kraj odměňuje, byť mnohem skromněji. „Členové komisí a výborů, kteří nejsou zároveň členy zastupitelstva kraje, jsou odměňováni částkou 500 korun za zasedání, kterého se zúčastnili, předsedové a místopředsedové komisí a výborů jsou odměňováni částkou 1 000 korun za zasedání, kterého se zúčastnili. Svou účast na jednání stvrzují podpisem na prezenční listině," vysvětluje tisková mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Na webových stranách kraje lze snadno najít zápisy z jednání těchto orgánů. Je zde uváděno, o čem jednají, a také, kdo se zasedání účastnil. Finanční výbor, který má uvolněného předsedu, letos zasedal šestkrát. Legislativní výbor, také vedený plně placeným předsedou, byl pilnější a jeho členové se letos sešli sedmkrát. Bezpečnostní komise vedená rovněž profesionálním politikem zasedala od počátku letošního roku celkem čtyřikrát.

Všichni tři předsedové zmíněných krajských orgánů se nacházejí na kandidátkách také pro letošní volby.

Nové tváře určitě přijdou

Na první pohled to tedy vypadá, že vysočinskou politiku nečeká po volbách velká personální obměna. Tak tomu ovšem není. Samozřejmou vlastností voleb je to, že přinášejí do politiky nové tváře. A ze dvou důvodů to zafunguje i letos.

Tím prvním jsou personální rošády na kandidátkách stran. ČSSD sice jde voleb v čele 
s hejtmanem, který má velkou šanci obhájit svůj post, ale za ním se střídání rýsuje. Někteří aktivní politici se posunuli na nižší, a tedy hůř volitelná místa. A někteří nekandidují vůbec. Sedm dosavadních vysočinských zastupitelů sociální demokracie na kandidátce strany nenajdete.

U komunistické strany je obměna méně patrná. Svůj post nehájí dva končící zastupitelé. Podobnou mírnou obměnu prosadili i lidovci, u nichž končí jeden ze stávajících pěti krajských poslanců.

Nejvýrazněji přeorala svou kandidátku ODS. Z jedenácti lidí, kteří čtyři roky chodili na krajská zastupitelstva, usilují o zvolení pouze dva.

Dalším nepřehlédnutelným faktorem jsou nové politické subjekty. Cestu otevřenou mají nejméně tři nové kandidátky. Nemluvě samozřejmě o síle kroužkování. Politici, kteří byli při salonních jednáních odsunuti na nevolitelná místa, se mohou díky své oblibě dostat na místa přední. A naopak matadoři krajské politiky mohou propadnout do politického suterénu.

Strany neprohrají

Těmi, kdo v těchto volbách určitě neprohrají, však budou politické strany. Krajské volby jsou pro ně totiž velmi spolehlivým zdrojem financí, a přitom vůbec nezáleží, kolik voličů přijde nakonec k urnám.

Strany totiž nedostávají peníze za jednotlivé voličské hlasy, ale za získané mandáty. Za každý krajský mandát jde o 250 tisíc korun ročně ze státního rozpočtu. Tedy milion za celé volební období. Utkání o 45 míst v krajském zastupitelstvu je rovněž utkáním o 45 milionů korun, které si strany za čtyři roky rozdělí.