Prezident narozeniny oslaví tuto sobotu 28. září. Medaili chce autor předat prezidentovi ještě před narozeninami. „Netrvám na osobním předání. Sice jednám o možnostech osobního setkání, ale pokud to nebude možné, tak mu ji nechám v prezidentské kanceláři," plánoval během čtvrtka autor medaile.

Zemana si váží

Podle něj se obvykle zdůrazňují kulaté narozeniny, ale číslo 69 je prý samo o sobě velmi symbolické. „Mám rád umění a rád tvořím díla, která mají nějaký význam nebo na něco konkrétního poukazují. Prezidenta Zemana si vážím, a to nejen jako prezidenta, takže jsem medaili k jeho narozeninám stvořil s radostí," poznamenal Herzán.

Nápad to byl podle něj spontánní, v minulosti už takto Herzán navrhl například pamětní medaili ke 20. výročí sametové revoluce. „Když jsem se dozvěděl, že bude mít pan prezident narozeniny, napadlo mě vytvořit medaili. Připadalo mi to vhodné, protože jde vlastně o jeho první narozeniny v prezidentském úřadě," zamyslel se nad prvotním impulsem k nápadu Herzán. Celkem nechal autor zhotovit padesát kusů medailí. „Jedna je pro prezidenta, další pro ty, kteří o ni projeví zájem a berou to jako srdeční nebo sběratelskou záležitost," vysvětlil Herzán, proč nechal na vlastní náklady vyrobit tolik kusů.

I bysta bude

Tento počin je zároveň jeho prvotní dílo, které se nějakým způsobem váže k osobě Miloše Zemana. Rozhodně však prý nepůjde o poslední poctu současnému prezidentovi.

Příští rok totiž bude prezident slavit kulaté narozeniny, na které už je Herzán připravený. „K jeho kulatým narozeninám dokončuji bystu v životní velikosti, v hliněném provedení bude dokončena za pár týdnů," připojil svůj další nápad Martin Herzán. Bysta bude dále odlita do bronzu a autor ji chce prezidentovi předat příští rok v září.