„Jedná se o chemický provoz, který může znehodnotit celkový život v obci," poznamenal starosta Rantířova Tomáš Novotný.
Obec se proto rozhodla odvolat se ke krajskému úřadu s tím, že galvanovna nesplňuje kritérium drobné stavební výroby a že není pravda, že se provoz firmy nebude rozšiřovat, jak je údajně uvedeno ve stavebním povolení.

Spolumajitel firmy Tomáš Mičke o odvolání ví. „Nelíbí se mi, že se místní nechají ovlivňovat hrstkou lidí, kteří trpí jakousi psychózou a myslí si, že výroba bude mít nějaký negativní dopad na okolí. Podle mého názoru se prostě část místních nechala zmanipulovat," řekl Mičke 
s tím, že firma má veškeré dokumenty a testy prokazující, že provoz by měl být nezávadný. „My jsme nic nezanedbali," dodal Mičke.

K tomu, že nová hala firmy M-Kovo začala vznikat načerno, uvedl: „Ano, načerno byly postaveny dvě obvodové zdi. Museli jsme zabezpečit příslušnou technologii. Zaplatili jsme pokutu."
Podle starosty Rantířova pokuta nehraje roli, mluví-li se o tom, že by v obci fungovala dlouhodobě výroba, která by mohla mít negativní dopad na život lidí.

Dle Mičkeho chce obec firmu poškodit, protože ke vzniku galvanovny se nedokázala vyjádřit včas.
„V roce 2014 měli místní prostor se k rozšíření provozu vyjádřit. Mohli říct, že to tam nechtějí, ale tenkrát to neudělali," popsal Mičke.

Že by rantířovští zastupitelé něco zanedbali, si nepřipouští. „Neměli jsme možnost vyjádřit se v územním řízení. Když se začalo stavět, tak jsme se obrátili na stavební úřad s tím, že 
se nám to nelíbí. Ten ale konstatoval, že se jedná 
o zpevňování zdí, a když stavba stála, dostala povolení," okomentoval Novotný.

Mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis za stavební úřad uvedl, že firma dodala všechny potřebné dokumenty, proto jí bylo stavební povolení uděleno.
Rantířovští v minulosti svůj nesouhlas s rozšiřováním provozu M-Kovo ukázali i v petici.

IVANA HOLZBAUEROVÁ