Dost často se stává, že se lidé na dobu dovolené, pokouší umístit psa do útulku, a ani letos tomu není jinak. „V takových případech většinou lidi odkazujeme na psí hotel, nebo za opravdu výjimečných okolností, pokud se jedná o pejska původně z našeho útulku, se o něj pár dní postaráme," sdělil Aleš Toman z jihlavského útulku.

V psím hotelu zrovna teď mají paradoxně převahu koček. „Dnes tu mám tři kočky a dva pejsky, což se moc často nestává. Většinou tu kočky mívám tak jednu, dvě," řekla Šárka Veselá z psího hotelu Dášenka v Jihlavě.

Letos hlídala dokonce i králíka, což se jí za celých sedmnáct let, co hotel vede, stalo vůbec poprvé. Do zařízení by však nepřijala například ptáky, protože ti jsou příliš choulostiví.

Šárka Veselá si u svých psích svěřenců dokáže vybudovat autoritu. Poslouchají ji na slovo. „Je celkem časté, že mě psi poslouchají, ale své páníčky ne. Mí stálí zákazníci žertují, že jejich pejsci ke mně chodí do polepšovny," prohlásila.

Zvířecí miláčci většinou zůstávají v hotelu týden, deset či čtrnáct dní, podle toho, na jak dlouho dovolenou se jejich majitelé vypraví.

Lidé se však většinou snaží pejska nechat u příbuzných či známých. Někdy ale pejsek svým hlídačům uteče. „Zrovna tento měsíc se stalo, že mladí lidé z Humpolce dali hlídat pejska svým rodičům ve Dvorcích. Ten jim utekl a skončil u nás," popsal svou zkušenost Toman.

Pokud se to přihodí, je třeba, aby se majitel psa přihlásil do týdne. V opačném případě totiž může útulek pejska nabídnout novému páníčkovi. Majitel psa má sice půl roku na svého mazlíčka právo a může si ho od nového majitele vyžádat, avšak takové situace mohou být pro oba chovatele velmi nepříjemné.

Během tohoto července jim do útulku přibylo deset pejsků. Je možné, že nárůst jejich počtu má souvislost s dovolenými, protože právě v létě zůstane v útulku psů nejvíce.

Někdy se stává, že do psího útulku putují i zvířata ze psího hotelu. „Každý rok se stane, že mi tady někdo nechá pejska a už si pro něj nepřijde," svěřila se majitelka psího hotelu Veselá. V takovém případě jí nezbývá nic jiného než najít mu novou rodinu nebo pejska dát do útulku. „Letos se mi podařilo najít dvě dobré rodiny pro čivavu a bernského salašnického psa," řekla Veselá.

BLANKA FIŠAROVÁ