Čas dovolených přináší majitelům psů a koček zásadní otázku. Kdo se postará o jejich čtyřnohého miláčka? Letos zatím zůstává jediný psí hotel na Jihlavsku poloprázdný. Podle jeho majitelky Šárky Veselé totiž lidé svého psa svěří raději známým a příbuzným. Ti však čtyřnohého mazlíčka mnohdy nehlídají a pejsek skončí v útulku.

To je podle vedoucího jihlavského útulku Vítězslava Vítkoviče důvod, proč jihlavský psí útulek hlásí nejvíce odchycených psů od začátku letošního roku. „Lidé, když jedou na dovolenou, často svěřují pejsky svým rodičům. Ti bývají starší, a tak jim pes někdy uteče," vysvětlil Vítkovič. „Někteří starší lidé ani nevědí, že v Jihlavě útulek je. Neví kam zavolat, a tak čekají, až se vrátí mladí," popsal vedoucí útulku.

Starší lidé o útulku v Jihlavě ani neví

Zatoulaní pejsci se ke svým původním majitelům obvykle rychle vracejí. „Ze zákona můžeme pejska novým majitelům nabídnout už po pěti dnech od odchycení. Ale když vidíme, že se o psa někdo dobře staral, tak počkáme i dvojnásobnou dobu," řekl Vítkovič s tím, že do té doby se ve většině případů původní páníček najde.

Svým příbuzným svěřuje fenku Lilly i Zuzana Nekvindová. „Byla jsem pár dní pryč, tak jsem dala psíka na hlídání mamce," potvrdila Nekvindová.

Svého miláčka by ale do psího hotelu umístila jen v krajním případě. „Věřím, že by tam měla Lilly dobrou péči, ale myslím, že odloučení od páníčka by lépe snášela s někým, koho dobře zná," sdělila Nekvindová.

I podle majitelky jihlavského psího hotelu Šárky Veselé je největším stresem pro psy právě odloučení od páníčka. „Nechápou, co se děje, a myslí si, že je pán opustil. Někteří pejsci se oklepou hned, jiní se se ztrátou pána nemůžou dlouho srovnat," popsala Veselá.

Letos v červenci o její psí hotel Dášenka zatím příliš velký zájem nebyl, sezonu hodnotí jako podprůměrnou. „Dovolené jsou drahé, a tak lidé chtějí ušetřit alespoň na pejskovi," mínila Veselá s tím, že v dnešní době mají lidé hluboko do kapsy. Někteří majitelé si navíc svého pejska z hotelu už nevyzvednou.

Někteří psa z hotelu už nevyzvednou

„Už od ledna tu mám dvě čivavy. Nechala je u nás paní, která jela do porodnice. Dosud se mi s ní nepodařilo spojit, nereaguje ani na dopisy od advokáta," popsala majitelka psího hotelu Šárka Veselá. Pejskům však nové majitele hledat nemůže, protože nemá prohlášení, že o ně ten jejich současný nestojí.

Podle zkušeností Veselé se nejedná o ojedinělý případ. Loni takhle musela odvést fenku rotvajlera do útulku, před dvěma roky zase řešila úmrtí dvou majitelů psů. „A před třemi roky mi tady zůstal německý ovčák, kterého teď propůjčuji na hlídání objektů," doplnila Veselá.

HELENA FIŠAROVÁ