„Na Minoritském náměstí byl stojan na pytlíky prázdný, ale odpadkový koš doslova přetékal množstvím odpadu. Ve vrchních vrstvách byly pouze pytlíky se psími exkrementy. Zdá se, že tady to funguje a budeme muset navýšit četnost vývozů košů," zhodnotil stojany na Minoritském náměstí mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Naproti tomu se ale na ulici S. K. Neumanna pět stojanů s pytlíky s úspěchem nesetkalo. Do ulice je pracovníci Služeb města Jihlavy namontovali minulý týden v pondělí. K prvnímu doplnění pytlíků došlo už v pátek, následně je pracovníci museli doplnit i v neděli, v pondělí a dokonce i v úterý. „Nejspíše to znamená jediné, že se nejedná o pejskaře, kteří by horlivě uklízeli po svých psech. Naopak, někdo z našich spoluobčanů krade z držáků rovnou celá balení pytlíků. Služby města Jihlavy budou nadále pytlíky na psí exkrementy doplňovat a toto místo náhodně monitorovat," informoval Málek. Pokud ale lidé nepřestanou z této ulice pytlíky krást, Služby města Jihlavy je demontují a přesunou do jiné lokality ve městě.

Jeden pokus s pytlíky na psí exkrementy už v Jihlavě byl, a to zhruba tak před osmi lety. „Nejen pytlíky, ale i koše na psí exkrementy byly tenkrát umístěny na sídlišti Březinova. Pro nezájem a neochotu občanů sbírat a vhazovat exkrementy do koše, byla však tato aktivita následně zrušena. Věříme, že veřejnost už je v tomto ohledu více uvědomělá a informovaná. Možnost sebrat psí exkrementy a vyhodit do koše bude snad využívat do budoucna i více majitelů svých čtyřnohých miláčků," zadoufal Málek.

Pokud ano, Služby města Jihlavy ve spolupráci s odborem životního prostředí jihlavského magistrátu budou jejich umístění po Jihlavě nadále rozšiřovat.