„Je to dobrý volební výsledek. Chtěli jsme mít na konci celorepublikového sčítání dvouciferné číslo, máme ho,“ řekl Koten. Pro něj je republikový zisk dvaceti devíti procent hnutí ANO překvapením. „Čekali jsme menší číslo, ale jak je vidět, lidé májí rádi rádoby mučedníka. Nevadím jim přitom, že preferují trestně stíhaného oligarchu,“ dodal Koten.

Volby na Vysočině.
ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

Politik z Vojnova Městce na Žďársku označil dále za překvapení i volební zisk Pirátů. „Podařilo se jim oslovit mladé voliče slibem legalizace kouření marihuany,“ myslí si Radek Koten. Podle něj je více než kdy jiny otevřená otázka sestavení vlády. „Volby mají jasného vítěze. Do Sněmovny se ale dostalo dalších osm subjektů, tím je startovací pozice pro vyjednávání značně nepřehledná,“ uvedl vysočinský politik.

Radek Koten dále řekl, že priority volebního programu SPD se po volbách nemění. „Prosazujeme přímou demokracii. Chceme, aby si o důležitých věcech lidé rozhodovali sami. Ne, aby jim poslanci, senátoři, vláda, diktovali, jak mají žít. Proto je pro nás klíčové prosadit zákon o referendu,“ připomněl Koten s tím, že dále hodlá SPD prosadit, aby politik na každé úrovni měl hmotnou a trestní odpovědnost. „Je nám ale jasné, že jinak se prosazují zákony z pozice vládní stany, jinak z opozice,“ připomněl Radek Koten.