Měl závažné zdravotní problémy na služební cestě do Štrasburku. Osmačtyřicetiletý bývalý radní Kraje Vysočina a zastupitel Martin Hyský musel být podle informací Deníku hospitalizován v jedné ze štrasburských nemocnic. Co přesně se mu stalo, není jasné.

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek Deníku v pondělí odpoledne řekl, že je podle jeho informací Hyský živý a při vědomí. „Martin Hyský měl mít na služební cestě nějaký úraz. Pokud vím, tak by s ním jeho rodina měla být v kontaktu, a snad se za ním i chystají. Jak dlouho bude hospitalizován, mi není známo. Lékaři ale ještě údajně trvají na dalších vyšetřeních,“ uvedl hejtman Schrek.

Co se Hyskému konkrétně stalo, hejtman neví. Mohlo se podle něj jednat i o náhlou zdravotní indispozici či kolaps.
„Konkrétní lékařské informace lze sdělit pouze rodině,“ dodal Schrek. Ten také potvrdil, že je Hyský v pracovní neschopnosti. Nedostupný je i jeho služební telefon.

Ilustrační foto.
Tisíc sto tun soli. Služby města Jihlavy jsou na sníh a led nachystané

Hyský minulý týden odjel na asi tří až čtyřdenní schválenou služební zahraniční cestu. Ve Štrasburku se podle hejtmana účastnil jednání regionů. V pátek 28. října se s ním ale rodina nemohla z ničeho nic spojit, proto kontaktovala českou policii. „Po Martinu Hyském jsme vyhlásili pátrání 28. října na základě oznámení jeho blízkých, protože pobýval v zahraničí a byl nekontaktní. Policisté provedli všechny nezbytné úkony a prověrky k jeho možnému pohybu. Podařilo se nám zjistit, kde se nachází, a po potvrzení informací ze zahraničí jsme mohli pátrání odvolat,“ uvedla k případu bez dalších podrobností krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Podle informací Deníku policie pomáhala rodině v krizové situaci zjistit, v jaké nemocnici jejich blízký je. To se nakonec povedlo.

Martin Hyský je předsedou výboru pro rozvoj strategických projektů na krajském úřadu. Kromě toho má v agendě i životní prostředí. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze obory ekonomika a management. Aktivně ovládá angličtinu, italštinu a ruštinu.

Od roku 2017 je členem Kongresu místních a regionálních samospráv Rady Evropy. V Letech 2006 až 2008 byl na pozici náměstka primátora Jihlavy. Od roku 2008 do roku 2020 byl členem rady Kraje Vysočina, nyní je jeho uvolněný zastupitel. Je ženatý, má dvě děti.