V nemocniční lékárně sídlící v areálu Nemocnice Jihlava se objevily falešné recepty. Lékárníci si stačili všimnout celkem pěti falzifikátů. Objevily se během několika posledních měsíců.

Všímaví lékárníci na ně přišli ve spolupráci s policií. „Padělatelé jsou stále rafinovanější a rozpoznat falešný recept není jednoduché, chce to opravdu bližší zkoumání," přiblížila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Lékárníci poznají podpisy lékařů

Podle mluvčí lékárníci, kteří v lékárně Nemocnice Jihlava pracují, už znají podpisy místních lékařů, takže falešný recept může prozradit například jiný podpis lékaře, kterého znají. Problém však nastává tehdy, pokud je recept od lékaře, který není ze spádové oblasti.

Nápadný může být lékárníkům také seznam léků. Léky na falešných receptech k sobě zkrátka nemusejí pasovat tak, aby je lékař předepsal jednomu pacientovi. Nápadný může být také počet léků, podle informací jihlavské nemocnice jich na falešných receptech bylo mnoho.

Na druhou stranu ale nemocnice přiznává, že jihlavská nemocniční lékárna je specifická tím, že tam lidé chodí do specializovaných ambulancí a berou si léky například až na tři měsíce dopředu. Takže ani velký počet léků na jednom receptu nemusí být pro lékárníky nějakým indikátorem problému.

Léky byly určené pro další prodej

Nemocnice se domnívá, že léky, které chtěli podvodníci získat, byly určené pro další prodej, a tím pádem zisk podvodníků. „S policií jsme v kontaktu, takže o dalších případech bychom se vzájemně informovali," řekla Zachrlová.

Lékárníci jsou podle ní v současné době obezřetnější, dávají si větší pozor, komu a jaké léky vydávají. „Je ale zřejmé, že rozpoznat falešný recept není vůbec jednoduché, a pokud mají v lékárně lékárníci frontu zákazníků, nemají na podrobné zkoumání receptu mnoho času," dodala mluvčí nemocnice.

Pravidelnou návštěvnicí lékárny v nemocnici je Jana Havelková z Jihlavy. „Když se nad tím tak zamyslím, všimla jsem si, že si teď lékárníci recept více prohlížejí. Je to hrůza, za chvíli se bude falšovat snad úplně všechno," zakroutila hlavou Jana Havelková.