Ještě 500 podpisů chybí podle sdružení Společně pro Vysočinu pro vyhlášení referenda o spalovně a odpadech v Jihlavě. Návrh na vyhlášení referenda podpořilo více než 3 700 Jihlavanů.

Pro vyhlášení referenda je třeba, aby návrh podpořilo alespoň 10 procent oprávněných voličů, což je v Jihlavě aktuálně asi 4 200 lidí. „Vše nasvědčuje tomu, že návrh potřebnou podporu získá. Věříme také tomu, že zastupitelstvo bude uvažovat ekonomicky i prakticky, a referendum proto spojí s podzimními komunálními volbami," řekl k tomu Jiří Pykal ze sdružení Společně pro Vysočinu.

Zda bude referendum na podzim opravdu vyhlášeno, však zatím není jasné. Uspořádání referenda by městskou kasu přišlo asi na dva miliony korun. „Raději bychom takové peníze investovali třeba do podpory třídění a recyklace odpadu," poznamenala již dříve vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Návrh na vyhlášení referenda chtějí členové přípravného výboru sdružení předat primátorovi a zastupitelům během prázdnin. Výsledek platného referenda bude pak závazný a soudně vymahatelný pro zastupitelstvo současné i všechna budoucí.

Snaha o vyvolání referenda rozvířila v Jihlavě širokou diskusi. Na téma spalovny a odpadového hospodářství v Jihlavě proběhlo několik veřejných diskusí, kulatých stolů s úředníky, politiky, odborníky, či letákové informační kampaně. Obyvatele Jihlavy informuje jak magistrát, tak aktivisté.

Je to zbytečné

Podle jihlavského magistrátu je vyhlášení referenda zbytečné. „Připravované referendum, které má v Jihlavě zamezit energetickému využívání komunálního odpadu, nemá v současné době smysl a je to zbytečné plýtvání obecními penězi. Iniciativa ekoaktivistů uspořádat referendum přichází v situaci, kdy si občané nemohou vybrat z reálných alternativ, jak nejlépe naložit s nerecyklovatelným odpadem, který se nyní ukládá na skládky," vyjádřil se v minulosti mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Dlouhodobě udržitelný systém nakládání s odpady bude podle města možné veřejnosti předložit, až bude na celostátní úrovni přijata národní koncepce nakládání s odpady a dlouho očekávaný zákon o odpadech. „O konkrétních řešeních můžeme vést debatu poté, kdy bude na národní úrovni přijata odpadová legislativa a strategie v nakládání s odpady pro období 2015 až 2025," řekl již dříve primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS).

Ročně se na skládku v Jihlavě Henčově ukládá třicet tisíc tun odpadu, z toho třetinu tvoří objemný a směsný komunální odpad z domácností. S tímto množstvím se musí Jihlava dlouhodobě vypořádat, a to s ohledem na životní prostředí a finanční náklady.

DANA KŘÍŽKOVÁ