Vytrvalý déšť posledních dní přidělává vrásky lidem v obcích na řece Jihlavě. Ta jako jediná na Jihlavsku donutila během pondělka hned na třech místech vyhlásit první stupeň povodňové aktivity. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto v pondělí dopoledne přidal výstrahu na povodňovou bdělost v Kraji Vysočina.

Ještě v pondělí v podvečer nebylo jasné, dokdy výstraha potrvá. Pršet má totiž i během úterý a středy.

Situace si ovšem zatím nevyžaduje žádná mimořádná opatření. Na horním toku v Batelově voda kulminovala mezi sedmou a desátou hodinou ráno, kdy dosáhla prvního stupně povodňové aktivity – bdělosti. Poté se situace uklidnila. „Voda klesla, takže zatím nic vážného nehrozí. Situaci sledujeme, ale když nebude více pršet, tak by mělo být vše v pořádku," přiblížil pondělní stav starosta Batelova Jiří Doležal, který doplnil, že situace před více než deseti lety byla mnohem horší.

V průběhu pondělního dopoledne dosáhla řeka Jihlava prvního stupně také v Kostelci. „Ano, vyhlásili jsme první stupeň povodňové aktivity. Řeku sledujeme a počítám, že se sejde protipovodňová komise a budeme situaci řešit v souladu s protipovodňovým plánem," potvrdil zvýšený průtok řeky Jihlavy Kostelcem starosta Jaroslav Matula.

Ani on ovšem povodňovou hrozbu nevnímá nijak dramaticky. Lidé i domy jsou podle něj v bezpečí. „Naši předci byli chytří, a své domy v obci postavili tak, že je velká voda neohrozí," doplnil pro úplnost Matula.

Voda ve Dvorcích v pondělí ve čtyři hodiny vystoupala podle údajů ČHMÚ k 121 centimetrům. O jeden centimetr překonala normální stav a dostala se také do stádia bdělosti. Situaci v chatové osadě ve Dvorcích, kterou Jihlava ohrožuje nejvíce, sledoval také Stanislav Šindelář. Ten má v blízkosti řeky chatu už od sedmdesátých let. „Chatu mám dál, takže nejsem bezprostředně ohrožen, to jsou tu lidé na tom hůře," sdělil v pondělí dopoledne chatař.

Ten si pamatuje situaci starou sedm let, která byla podle něj asi nejhorší. „Tenkrát v roce 2006 voda stoupla až ke dvěma a půl metrům. To jsem kousek dál na cestě neprošel ani v holinkách," podělil se o svou zkušenost Šindelář.

Také starostka Dvorců Jana Tomanová šla v pondělí kolem řeky na zběžnou obchůzku. „Situace zatím není naštěstí nijak vážná. Sledujeme to, voda se zatím nerozlévá z koryta. Přáli bychom si, aby konečně přestalo pršet," sdělila v pondělí odpoledne starostka Jana Tomanová.

Ani hasiči na Jihlavsku nemuseli zasahovat u žádného odčerpávání vody. „Na Jihlavsku hasiči vyjížděli pouze k dopravní nehodě, žádné události v souvislosti s vodou hlášené nemáme," poznamenala pro úplnost v pondělí v podvečer mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Situace v dalších krajích České republiky je vážnější. Čtyři desítky dobrovolných hasičů z Vysočiny, mezi nimiž byli například hasiči z jihlavského Bedřichova, pomáhaly od neděle do pondělí v povodněmi zasažené Praze. „Úkolem hasičů byla pomoc se stavbou protipovodňových zábran. Téměř dvacet hodin nepřetržitě pomáhali na Zbraslavi a v Holešovicích," dodala Musilová.

Tým profesionálních hasičů z Vysočiny v Praze zůstává a pomáhal mimo jiné při evakuaci ve Štěchovicích. „S největší pravděpodobností zde hasiči zůstanou do středečního rána, kdy budou vystřídáni," sdělila mluvčí hasičů. Do Říčan zamířila také materiální pomoc, a sice tisíc jednokomorových pytlů a čtyři stovky pytlů dvoukomorových, které budou použity ke stavbě hrází.

Pomoc zasaženým oblastem nabídne také hejtman Jiří Běhounek, který chce krajskému zastupitelstvu navrhnout k projednání finanční pomoc postiženým krajům do celkové výše jednoho milionu korun a chce také pomoc při odstraňování následků povodní.