Na druhý červen letošního roku nebude řidič linkového autobusu společnosti A-Z BUS vzpomínat v dobrém. Vezl asi desítku lidí na pravidelné lince z Třebíče do Prahy a kvůli objížďkám vjel na problematický přejezd v Tovární ulici v Lukách nad Jihlavou. Autobus na něm uvízl a za několik okamžiků do něj narazil vlak.

Všichni cestující stihli autobus opustit ještě před nárazem, přesto se však už od začátku spekulovalo o tom, zda měl řidič na přejezdu co dělat. Už v minulosti totiž na něm měla velká vozidla problémy.

Dvě na sobě nezávislá šetření policie a drážní inspekce nyní označila za viníka nehody řidiče linkového autobusu. „Na základě výsledků šetření má odpovědnost za vznik mimořádné události řidič uvázlého autobusu," uvedl bez dalších podrobností Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce. Ta se snaží zjistit příčiny a případně přijmout opatření k předcházení dalších nehod. „Policie zaměřuje své šetření na trestně-právní odpovědnost. Nicméně snažíme se s policií v řadě případů spolupracovat. Pokud má policie o výsledky našeho šetření zájem, většinou Drážní inspekci osloví a my výsledky poskytneme," dodal Drápal.

Stav přejezdu

Podle mluvčí policie Kraje Vysočina Dany Čírtkové policisté v případě železničních nehod vždy pracují se závěry Drážní inspekce. Tak tomu bylo i v tomto případě.

Policisté začátkem srpna dopravní nehodu při svém vyšetřování rovněž uzavřeli s jasným závěrem. „Viníkem nehody byl řidič autobusu. Jeho přestupek byl oznámen příslušnému správnímu orgánu k vyřízení. Řidič autobusu se dopustil přestupku tím, že vjel na železniční přejezd, aniž by se přesvědčil, že tento přejezd vzhledem k typu vozidla, které řídil a podmínkám na komunikaci, může bezpečně přejet," dodala mluvčí Čírtková.

Ředitel společnosti A-Z Bus Vladimír Svejkovský včera Deníku sdělil, že se zatím se závěry vyšetřování neseznámil. Na otázku, zda ze závěrů vyšetřování vyvodí důsledky, odvětil: „Určitě vyvodím nějaké důsledky, nyní jsem ale v zahraničí," poznamenal Svejkovský.

Před problematickým přejezdem byla až do nehody dopravní značka Zákaz vjezdu nákladních vozidel s dodatkovou tabulkou dopravní obsluze vjezd povolen. Ta ovšem byla nevyhovující a nedostatečná, proto byla nahrazena jinou.

Po nehodě byla značka nahrazena zákazem vjezdu vozidel s hmotností nad 3,5 tuny se stejnou dodatkovou tabulkou. Zákaz se tedy týká nákladních aut i autobusů.

Zmiňovaný železniční přejezd leží na místní komunikaci u textilky na okraji městysu. Kvůli řadě dopravních uzavírek si tudy řidiči zkracovali cestu, protože měli jinde problém projet nízkými podjezdy pod železnicí. Často je na problematické místo navedla také navigace.

V Lukách nad Jihlavou to není jediný případ za poslední dobu. Na jiném železničním přejezdu na Předbořské ulici v Lukách nad Jihlavou se minulý čtvrtek srazilo nákladní auto s vlakem. Případ je v šetření. Dle dosavadních zjištění bylo přejezdové zabezpečovací zařízení v době nehody v činnosti. Při nehodě byl lehce zraněn řidič nákladního automobilu.