Jsou mezi nimi například: 777DEVIL, 1AUT0TIP, PIT-BULL1, 9J999999, 01JURAS, 001YETTY nebo JAS0S0N.

Další čtyři registrační značky na přání jsou zarezervovány.

O specifickou značku 1AUT0TIP si požádal jihlavský podnikatel Vlastimil Dvořák. „Značku na přání jsem si nechal udělat jako reklamu pro svoji firmu. Myslím, že to lidi zaujme, takže proč toho nevyužít," vyjádřil se Vlastimil Dvořák.

Odbor dopravy jihlavského magistrátu vydává značku na přání do patnácti dnů od žádosti. „Žádost provádí ministerský systém. Během žádosti se v systému prověřuje, zda stejná specifická značka nebyla vydána už jinde," informoval mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis. Úřad žádosti posílá na Ministerstvo dopravy, které nechá znač- ku vyrobit. „První poznatek z praxe je takový, že žadatelé většinou nevědí, že v případě, že by o specifickou poznávací značku přišli, nemůže jim být vydána stejná. Tedy kdyby jim byla například odcizena nebo celé vozidlo se značkou, nemůže být znovu vydána," doplnil mluvčí jihlavské radnice.

Cena za specifickou registrační značku je stanovena na pět tisíc korun za každou, tedy za jeden vůz je to deset tisíc korun. Na značku pro automobil se vejde celkem osm znaků, značka na motorku má o jeden méně. Alespoň jeden ze znaků musí být číslice. Podle zákona nesmějí značky na přání obsahovat vulgární a hanlivé výrazy. Ministerstvo dopravy uvedlo seznam asi devíti stovek nepřípustných výrazů.

První den, kdy se o značku na přání mohlo na odboru dopravy žádat, tedy 4. ledna, zaznamenal magistrát celkem čtyři žádosti, fronty na nové registrační značky na přání se v krajském městě nestojí.

Nový zákon umožňující žádat o značky na přání schválili poslanci už před lety jako protikorupční opatření. Trvalo totiž podezření, že registrační značky se žádanými číselnými kombinacemi, tedy takzvané kmotrovské značky, se na úřad přidělovaly za úplatek.