Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na tomto tahu chystá opravy, které budou trvat do podzimu letošního roku. Stavební firma hodlá zachovat provoz v jednosměrně průjezdných úsecích, které budou řídit semafory.

„Ještě neznáme délku jednotlivých úseků, ale dopravu to omezí podobně jako při loňských opravách trasy z Jihlavy do Stonařova,“ uvedla ředitelka jihlavské správy Ředitelství silnic a dálnic Marie Tesařová. V praxi to znamená, že se silnice bude opravovat po úsecích a práce budou vždy v jednom směru, druhý zůstane volný. Staveniště ŘSD předala firmě ve čtvrtek.

Historie. Zrekonstruovaný dům v těsné blízkosti historického centra v Telči bojuje v soutěži Patrimonium pro futuro.
Dům v Telči památkář zachránil. Zámek v Brtnici ovšem chátrá dál

Budování nové silnice ŘSD rozdělilo do dvou etap. Objízdná trasa se chystá v první fázi oprav pouze pro kamiony, osobní vozy by měly projet bez problémů. „Až se bude na podzim spravovat křižovatka v Dlouhé Brtnici, směřující na Pavlov a Brtničku, bude tam nejspíš uzavírka,“ doplnil stonařovský starosta František Plavec.

Na zpoždění se musí připravit také lidé využívající hromadnou dopravu. „Pokud se bude jednat o částečnou uzavírku, stejně jako loni, autobusy společnosti Icom budou jezdit podle stávajících jízdních řádů,“ informovala předsedkyně představenstva Icom transport Kateřina Kratochvílová. Podle ní musí cestující vzniklá omezení strpět. Zároveň doporučuje volit v případě přestupů dostatečnou časovou rezervu.

Po noci ve vojenském prostoru Rančířov u Jihlavy vyrazil americký konvoj ve čtvrtek 15. června po 6 hodině ráno po dálnici D1 a D2 směrem na Břeclav.
OBRAZEM: První část amerického konvoje přespala v Rančířově

Předpokládaná cena prací na pět kilometrů dlouhém úseku a průtahu Dlouhou Brtnicí činí 94 milionů korun.

V loňském roce stavbaři opravili jinou část tohoto tahu, a to z Jihlavy na Stonařov. Řidiči si tehdy stěžovali na dlouhé kolony a velká zpoždění.