Jen čtyři žáci z 3.B jihlavské Základní škola Kollárova znovu usedli do školních lavic. Ostatní zůstali doma. Dohodli se na tom rodiče na online schůzce s třídním učitelem. „Vznikla diskuze, rodiče začali říkat, že nesouhlasí s tím, jak jsou děti testované. Ptali se, jestli je to potřeba, jestli není možnost výjimky,“ popsal Deníku ředitel školy Tomáš Zeman.

V mateřské škole ve Ždírci si děti testovali rodiče, školáci to brali jako zábavu.
Testování dětí je protiústavní, tvrdí někteří rodiče školáků na Vysočině

Testování ve školách

- na prvním stupni ZŠ Kollárova je šestnáct tříd včetně jedné přípravné
- po návratu dětí do škol 12. dubna je absence zhruba deset procent
- rodiče dětí v 3. B se však domluvili a nechali 21 dětí doma, v této třídě do lavic zasedli jen čtyři školáci
- důvodem je nesouhlas s testováním žáků

Jednadvacet dětí z jihlavské třídy se tak i v tomto týdnu nadále učilo na dálku. „Rodiče dětí využili toho, že jim manuál dovoluje, aby si děti nechali svobodně doma,“ pokračoval Zeman, podle něhož zůstaly vztahy mezi školou a rodiči nadále dobré.

Ve schváleném rotačním systému přitom mohou žáci z prvního stupně každý druhý týden chodit do školy. „Nakoupené testy jsou poměrně nekvalitní, může tam docházet k riziku falešné pozitivity. Pozitivní jedinec by potom znamenal karanténu a PCR testy pro celou třídu,“ vysvětlil odmítavý postoj pro Český rozhlas Otto Šalbaba, jehož dcera danou třídu navštěvuje.

Třídní učitel Daniel Hanzl tak nyní funguje v kombinované výuce. Čtyři děti seděly ve třídě, pro ostatní přenášela škola vyučování online. Otec třeťačky Šalbaba ocenil, že výuka na dálku funguje na dobré úrovni.

V dalších třídách školy Kollárova rodiče ani děti s testy na covid problém nemají. Naopak. „Takhle šťastnou a rozzářenou dceru jsem dlouho neviděla. A to jen díky tomu, že může být konečně ve škole s ostatními dětmi a paní učitelkou,“ všimla si například Petra Svobodová Blažková, jejíž dcera navštěvuje také třetí třídu, ale „áčko“.

Šimrání v nose

I řada dalších rodičů potvrzuje, že školáci berou test jako zážitek a šimrání v nose se jim líbí. Potvrzuje to i fakt, že do tříd jihlavské školy, které se znovu otevřely, se vrátilo zhruba devadesát procent dětí. „To je běžná absence, jedno dvě děti ze třídy chybí,“ zhodnotil ředitel Zeman.

Ilustrační foto.
V jihlavské nemocnici zlepšili péči o ženy s nádorem děložního hrdla

Také podle ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví na jihlavské hygieně Jiřího Kose je všechna hysterie okolo testování dětí zbytečná. „Testy škodlivé nejsou, jen pro některé dítě může být odběr nepříjemný,“ řekl a připomněl, že si některé děti do přední části nosu stejně strkají prsty.

Nevýhodou prováděných testů podle něj je, že citlivost na přítomnost viru je poměrně nízká. „PCR koncovka takzvaného plivacího testu je přeci jen trochu větší jistota, ale je to dražší,“ srovnal Kos.