Na hektický rok na dvou židlích se musí připravit Jaroslav Vymazal, jihlavský primátor. Nominační sněm Občanské demokratické strany, kterou na radnici už sedm let reprezentuje, schválil Vymazala jako dvojku na vysočinské kandidátní listině pro říjnové předčasné volby do Poslanecké sněmovny.

Vymazal chce i v případě zvolení poslancem zůstat primátorem do konce současného volebního období. „Nebylo by ode mě zodpovědné, kdybych volební období nedokončil," prohlásil po schválení nominace Vymazal. „Primátorský post bych si ponechal," dodal.

Nejbližší komunální volby budou v říjnu příštího roku. Jihlavský primátor s předstihem odhaduje, že by si v případě zvolení práci zorganizoval tak, aby stihl obojí. „Určitě bych si musel svůj pracovní život na radnici a v Poslanecké sněmovně zařídit tak, abych vše potřebné po ten necelý rok stihl," naznačil Vymazal.

Přesto by zvolení poslancem do jeho aktivit zasáhlo. „Těch aktivit jsem nasbíral v minulých letech tolik, že bych musel některé předat jiným, doplnil.

Osmapadesátiletý Vymazal je mimo jiné předsedou představenstva akciové společnosti Teniscentrum Jihlava a členem dozorčí rady akciové společnosti FC Vysočina Jihlava.

Jihlavský sociolog Daniel Hanzl nepovažuje kumulaci funkcí za nejlepší řešení, ale jejich dočasný souběh nevidí jako problematický. „V tuto chvíli by ten jeden necelý rok Jaroslav Vymazal souběžně primátorem a poslancem být mohl," připustil Hanzl.

Šance na zvolení Vymazala poslancem jsou na pomyslné hraně. ODS na Vysočině měla po roce 2000 ve Sněmovně vždy dva nebo tři své lidi. Pokaždé se do dolní komory parlamentu dostala Miroslava Němcová, která byla opakovaně na prvním místě kandidátky.

V roce 1998 ještě v rámci tehdejšího velkého Jihomoravského kraje, pak třikrát na Vysočině. Ve volbách v letech 2002, 2006 a 2010 získávali občanští demokraté na Vysočině postupně 19,26 procenta, 27,67 procenta a 17,22 procenta hlasů. Nyní jejich volební preference balancují na hraně deseti procent, spíš pod ní.

Předčasné sněmovní volby budou pro vysočinské občanské demokraty ale úplně jiné, a to nejen kvůli preferencím. Poprvé není na kandidátce zmíněná Němcová, kterou na pozici „jedničky" vystřídala Jana Fischerová. A regionální sdružení více než v minulosti vsadilo na populární komunální politiky. „Návrat ke kořenům politiky je pro ODS šancí," poznamenal Hanzl.