Rok řemesel a odborného vzdělávání na Vysočině bude zaměřen hlavně na stavební, gastro a zemědělské obory. Mezi téměř třemi desítkami akcí převažují soutěže a soutěžní přehlídky řemeslné zručnosti v nejrůznějších oborech. Pokračovat budou také loňské aktivity zaměřené na technické vzdělávání, které Kraj Vysočina propagoval za podpory regionálních firem.

Podle krajské radní Jany Fialové kraj už několik let podporuje odborné vzdělávání na pětadvaceti školách s jednačtyřiceti obory zakončenými výučním listem.

Pokračovat bude projekt Stavíme z Merkuru určený pro druhý stupeň základních škol a projekt Postav si svého Kaipana zaměřený na studenty průmyslových škol. Studenti pěti technických center zřizovaných Krajem Vysočina staví sportovní automobil značky Kaipan.

Kraj hodlá pokračovat také v udělování prospěchových i motivačních krajských stipendií.

„Z aktuálního výzkumu vyplývá, že více než šedesát procent dotázaných rodičů na Vysočině chce své děti poslat právě na odborné školy. Jde o nejvyšší číslo v zemi, ale stále je v učebních oborech méně dětí, než by praxe vyžadovala," řekla Fialová.

Kompletní nabídku učňovských oborů dosažitelných na Vysočině obsahuje brožura, kterou kraj poskytne všem školám.
Celostátní kampaň Rok řemesel organizuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Navazuje na loňský Rok technického vzdělávání.