„Varhany špatně znějí. Je to proto, že je tam nevhodně vyřešena vzduchová technika. Varhany mají ve špatném stavu měchy. Už jsou staré a netěsní, a protože jsou umístěny mimo kůr, a to na půdě kostela, dostává se do nich hodně prachu," řekl starosta města Třešť Vladislav Hynk (KDU-ČSL).

Opravy varhan se má ujmout specialista Tomáš Jeřábek z Brna. Nástroj pochází z roku 1841 a vyráběl ho varhanář František Pohan z Golčova Jeníkova. „Měchy varhan se musí zcela vyměnit a budou umístěny na kůru kostela, tedy v čistějším prostředí, kde se do nich nebude tolik prášit. Celý nástroj se musí rozebrat a vyčistit. Až bude znovu sestaven, musí se naimpregnovat a opět naladit," dodal Hynk.

Povolí opravu památkáři?

Práce musí ještě potvrdit památkáři, protože se částečně uskuteční v památkovém objektu. Opravy mají začít v polovině února. V dubnu na pouť se varhany mají opět rozeznít. „Další problém varhan je, že se do nich v minulosti zasahovalo s různou elektroinstalací, která přes ně i vede. Teď bude odstraněna, udělána lépe a podle norem. To znamená, že musíme pořídit i nové rozvaděče a tak dále," vyjádřil se Hynk.

Kostel svaté Kateřiny Sienské pochází ze 16. století a patří městu, přestože ho pro své bohoslužby využívá římskokatolická farnost v Třešti.

„Doufáme, že se neobjeví nějaké nepředvídané výdaje, aby nás varhany nestály více, než předpokládáme," zakončil Hynk.