Akce pořádaná Nadačním fondem Impuls začíná pátečním dvacetičtyřhodinovým maratonem v Praze a postupně na akci nabalí další města z Česka i zahraničí. „Tradičně cvičí rodiny, přátelé pacientů, terapeuti nebo kolegové z práce, ale zapojit se může každý, kdo chce podpořit dobrou věc," informuje Kateřina Bémová z Nadačního fondu Impuls.

Na výsledky se při maratonu nehledí, cílem akce je motivovat nejen pacienty s roztroušenou sklerózou k pohybu. „Od devíti budeme cvičit na karimatkách a následně budou někteří lidé od deseti hodin absolvovat kruhový trénink. Na kruhový trénink přijdou i zdravotní sestřičky, doktoři nebo rehabilitační sestry," vysvětluje Jitka Večeřová, která se stará o akci v Jihlavě.

Tisíce pacientů

Autorem myšlenky k vytvoření maratonu MaRS je veterinář Roman Kvapil, který s roztroušenou sklerózou žije již 14 let. Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění nervového systému a touto nemocí trpí v České republice přibližně 17 tisíc pacientů.

Akce v jihlavském fitness centru začíná v 9 hodin dopoledne. Do cvičení pro dobrou věc se může zapojit každý zájemce, vhodná je však předchozí registrace.

TOMÁŠ KUCEJ