Žirafákům Manuovi, Zuberimu a Paulovi se v novém domově v jihlavské zoo líbí. Velmi dobře si zvykají jak na nové prostředí, tak na sebe navzájem. V současné době obývají vnitřní prostory nového žirafího pavilonu a venkovní uzavřený dvorek. Na dvorku je mohou občas zahlédnout i návštěvníci zoo. Kdy se žirafáci poprvé podívají do venkovního výběhu, se stále neví. Zřejmě to ale bude velmi brzy.

Žirafí samci do Jihlavy přicestovali minulý týden ve čtvrtek a v pátek. Jejich transport se oproti původním plánům zdržel. „Všichni tři žirafáci už se mezi sebou skamarádili. Zvykl si i Manu, který byl z celé situace ještě v neděli velmi rozpačitý a držel se hodně stranou. Vše probíhá bez problémů. Čekali jsme, že jejich adaptace na nové prostředí bude horší," řekla ve čtvrtek mluvčí jihlavské zoo Kateřina Kosová.

Podle ošetřovatelů se jako pravá žirafa jeví ostravský Manu. „Na něm je vidět, že má v sobě stále ještě zakódované nějaké zvířecí instinkty. Projevuje se u něj totiž typická žirafí vlastnost plachost. Naopak Zuberi a Paul jsou zcela ochočení. Jsou zvyklí na lidskou přítomnost a vůbec se nebojí," doplnila další perličky ze života nových obyvatel zoologické zahrady Kosová.

Cestovali spolu

Samec žirafy síťované Paul ze zoo v německém Münsteru a samec žirafy Rothschildovy Zuberi z belgického zooparku Bellevaerde cestovali spolu. Transport byl náročný hlavně pro Zuberiho, který v transportním boxu strávil jeden a půl dne. Do Jihlavy Paul se Zuberim doputovali ve čtvrtek navečer. „Paul se do nového pavilonu přemístil po půl hodině. Zuberimu se ven vůbec nechtělo, nepomohlo ani přemlouvání ošetřovatelů, nakonec v transportním boxu strávil noc a do pavilonu nakráčel až ráno," připomněla první krůčky žirafáků mluvčí.

Samec žirafy Rothschildovy Manu pochází z ostravské zoologické zahrady. Do Jihlavy přijel jako poslední, v pátek večer. S novým společníky se sžívá od soboty. Ze začátku to pro něj bylo hodně těžké.

Návštěvníci zoo se s žirafáky oficiálně přivítají ve středu 5. června, na kdy je naplánováno slavnostní otevření nového žirafího pavilonu. „Program bude opravdu bohatý. Připravena je ochutnávka hmyzu, vystoupení afrických hudebníků a tanečníků nebo módní přehlídka šatů z originálních látek z Afriky," vyjmenovala největší zajímavosti mluvčí zoo.

ZUZANA MUSILOVÁ