Přezutí na zimní pneumatiky čeká například majitele desíti aut Dominika Nováčka. „Zatím jsem přezul jen osobní auto, u firemních mě to ještě čeká. Hotovo bych chtěl mít do dvou týdnů, zatím na to nebyl čas,“ pronesl.

Testování žáků na Vysočině.
Testování ve školách na Jihlavsku: rodiče jsou rádi, že děti nemusí být doma

Výměna pneumatik

Ze zákona mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:

* Je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
* Lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza
* Na Vysočině se ráno budou teploty blížit nule
* Policie může uložit až dvoutisícovou pokutu

Pomalejší nástup potvrzují i pneuservisy. „Lidé nechvátají. Minimálně polovina řidičů si pneumatiky vymění až v listopadu. Kdyby bylo v říjnu ošklivé počasí, donutí je to ke změně dříve. Když však svítí sluníčko, nemají potřebu přezouvat. Stává se nám, že si někteří zákazníci přijedou až v prosinci, “ uvedla Lenka Vajdová z pelhřimovského pneuservisu.

„Nejvíc lidí k nám kvůli přezutí jezdí v listopadu, to je nejhektičtější období. Výjimečně se někdy stane, že někdo přijede i v lednu. Přezouváme kolem deseti aut denně. Sníh a ledovka začínají poslední roky později, takže zákazníci nechávají přezutí na poslední chvíli. Když si člověk nechá pneumatiky vyměnit, má jistotu, že mechanik zkontroluje, jestli je auto na zimu připravené,“ sdělil majitel třebíčského autoservisu Roman Prchal.

Policie bude použití zimních pneumatik kontrolovat. Policisté mohou řidičům bez zimních pneumatik dát až dvoutisícovou pokutu. Nebo jízdu zakázat. „Při silničních kontrolách se zaměříme především na silnice, kde by mohly letní pneumatiky ohrozit bezpečnost a plynulost silničního provozu. Po zkušenostech z předešlých let víme, kde řidiči s nevyhovující zimní výbavou častěji havarovali nebo úplně zablokovali provoz,“ předeslal velitel dopravní policie na Vysočině David Jirák.