„Jde o vchod do další úrovně sklepa případně o klenutí nad zapomenutou studnou. 
V žádných historických mapových podkladech jsme ho neznamenali, zakreslený není ani v mapách jihlavského podzemí," řekla Eva Pausarová 
z majetkového odboru Krajského úřadu Kraje Vysočina, který je zřizovatelem galerie. Právě místo objeveného vchodu je největším zdrojem vlhkosti, kterou nasakuje zdivo nosných konstrukcí a vzlíná do přízemí objektu.

V současné době v galerii probíhá sanování sklepních prostor, bude vybudováno přisávání vzduchu z venkovního prostředí s předehřevem ve vzduchotechnických jednotkách a rozvod vzduchu 
do všech sklepních prostor, který posílí přirozenou cirkulaci. Přirozený pohyb vzduchu ve sklepě historicky byl 
a je nyní revitalizován. Budou obnovené také některé anglické dvorky, tedy otvory provzdušňující a prosvětlující podzemí.

Sklepní světlíky

„Do dvorního traktu byly 
v minulosti obnoveny všechny čtyři sklepní světlíky, do ulice budou ze tří historických obnoveny dva, jeden zůstane zazděný, protože se nachází přímo pod vchodem do budovy. Tento anglický dvorek bude nahrazen nově vybudovaným v prostoru nejhlubší sklepní kóje," doplnila Eva Pausarová.

„Snažíme se co nejvíce navrátit k původnímu historickému otevření objektu, a to pomocí rehabilitace nevhodně zazděných prostor. V podstatě vizuálně i fyzicky propojujeme suterén s prvním podlažím," vysvětlil hlavní projektant Michal Zlatuška.

Rozsáhlou sanaci sklepních prostor za 2,996 milionu korun provádí společnost Starkon Jihlava CZ. Ta pracuje současně také například na otevření stávajícího schodiště, pokládat také novou podlahovou krytinu a bude dělat také novou omítku.

Provoz oblastní galerie zatím nebyl výrazně omezen. Předpokládané náklady na sanační práce ve sklepích oblastní galerie v Jihlavě se vyšplhají pravděpodobně na tři miliony korun. Navýšit by je mohly leda vzniklé vícepráce.

Hotové by měly být v červnu, potom by měl sklep sloužit galerii jako skladovací prostory a v závislosti na vlhkosti i jako expoziční prostor.