Kadeřnice soutěžily ve dvou kategoriích, kosmetičky ve třech a oděvní tvorba se skládala ze sedmi kategorií. Letos se soutěže zúčastnilo téměř čtyři sta soutěžících.

Na jevišti byly k vidění například originální šaty z ovoce, korzet ze sádry a další inspirativní modely. Zajímavostí byly však šaty z těstovinových kolínek v kategorii Mozaika. Tento model s názvem Fénix navrhla a zhotovila Jitka Příhodová, která studuje na Střední uměleckoprůmyslové škole Jihlava-Helenín.

Inspiraci pro své dámské šaty hledala ve filozofii a příběhu bájného ptáka Fénixe. „Mám ráda filozofii, a Fénix je pro mě symbolem nekonečného života," prozradila Jitka Příhodová. „Na výrobě šatů jsem pracovala měsíce. Skládají se z více než čtyř set šupinek v ohnivých tónech, které jsem ručně nastříhala. Křídla lemuje dvě stě čtyřicet pět různobarevných knoflíků. Použila jsem také tři čtvrtě kila těstovinových kolínek, které jsem nastříkala na černo. Jsem vděčná, že jsem se této soutěže mohla zúčastnit, a pokud budu moci, tak se přihlásím i příští rok," dodala.

Studující hodnotila odborná porota složená z předních českých návrhářů a stylistů. „Jsem nadšená, že letos pozvání přijali všichni oslovení porotci," řekla organizátorka soutěže Jarmila Vondrušková.

Mezi porotci oděvní tvorby zasedala mimo jiné i brněnská módní návrhářka Iveta Řádková, která se snaží nevynechat žádný ročník. „Ráda zasedám v porotě, protože díky tomu mohu každý rok vidět začátky studentů, kteří začínají podobně, jako já před třiceti lety," řekla Řádková. Ale také přiznala, že rozhodnout o nejlepším modelu není zrovna jednoduché. „Modely hodnotím podle ušití, nápadu a předvedení. Snažím se zapojovat tato tři kritéria a dívat se na modely objektivně," doplnila.

Nabitý program soutěže začínal v dopoledních hodinách a trval až do odpoledne. Divadelní sál domu kultury naplnila oděvní tvorba ve formě přehlídky a ve společenském sále se prezentovaly kadeřnice a kosmetičky.

Akci připravilo Sdružení pro pořádání soutěže Mladý módní tvůrce České republiky a Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola a Střední odborná škola služeb Jihlava. Spoluvyhlašovatelem soutěže je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Programem provedl Pavel Bláha a Soňa Votrubová. Soutěž Mladý módní tvůrce se v Jihlavě koná už od roku 1998.

ZUZANA RODOVÁ