Jak nenaletět na vábení podomních prodejců a obchodníků na předváděcích akcích, a další fígle představil ve středu seniorům v Jihlavě projekt Nebojte se stáří, žijte aktivně a bezpečně. Je to jen jedna z mnoha iniciativ, které chtějí v krajském městě poučit seniory, aby nebyli snadnou kořistí pro podvodníky.

„Naším cílem je seznámit seniory s jejich právy a se způsoby, jak se mohou bránit nejrůznějším prodejcům," uvedla Jana Vejsadová za pořádající Regionální rozvojovou agenturu Vysočina.

Jako příklad uvedla, že se často stává, že jsou senioři nalákání na koupi televize za korunu a potom se diví, že jim společně s televizí přijde také splátkový kalendář. „Takových situací chceme seniory ušetřit, proto tento projekt objíždí všechny kraje. Do městské knihovny v Jihlavě dorazil poprvé," přiblížila Vejsadová a dodala, že se chystají s osvětovou přednáškou ještě také do havlíčkobrodské knihovny. Podle ní je dobré, že města začala regulovat podomní prodej, a někde ho dokonce i zakázala.

Karel Havlíček z České obchodní inspekce pro Kraj Vysočina zase doplnil, že starší lidé jsou z minulého režimu stále hodně důvěřiví.

„Snažíme se lidem vysvětlovat, že za tu cenu, jakou obchodníci nabízí při podomním prodeji, mohou produkty sehnat také například v kamenném obchodě. Zde mají navíc možnost i případné reklamace, což u některých podomních prodejů jde obtížně dohledávat," doplnil časté chyby starších lidí Havlíček, který na přednášce v knihovně s lidmi hovořil především a právech a povinnostech spotřebitele. Na konkrétních typech podvodů demonstroval, čeho a jak se mají vyvarovat.

Dalším z přednášejících byl bývalý policista Antonín Křoustek, který je zároveň lektorem a zakladatelem nového projektu Policejní akademie pro seniory. Ten pořádá občanské sdružení Nebojte se policie.

Projekt večerní školy v Jihlavě, která začala v únoru, navštěvuje pravidelně šedesátka seniorů. Přivítala ho mimo jiné také předsedkyně krajské Rady seniorů Pavla Radová. „Senioři jsou mnohdy velice důvěřiví, i ve Svazu důchodců pořádáme například besedy s policisty, ve kterých lidem vysvětlují, čeho se vyvarovat," podotkla k tématu Radová.

Projekt policejní akademie si kromě poradenství klade za cíl také vyvolání důvěry v práci policie.