Pavla Radová totiž začala navštěvovat kurzy sebeobrany pro seniory, které minulý týden začaly v Jihlavě.

„Přihlásila jsem se do nich, protože už v minulosti jsem byla na ulici jednou napadena. Na první lekci nám policisté ukazovali, jak se vymanit, když nás násilník sevře například za ruce či za ramena. Měla jsem radost, že se mi to povedlo," řekla Radová.

Spolu s ní kurz navštěvuje dalších jedenáct seniorů. Účastníky čeká celkem pět na sebe navazujících lekcí, ve kterých jim policisté poradí, jak se zachovat v případě, že se dostanou do nepříjemné situace a budou se muset fyzicky bránit. Přestože mezi účastníky převažují dámy, jsou zde i čtyři muži.

„Senioři se mohou snadno stát terčem násilí nebo napadení. Vzhledem k pokročilému věku většinou nemají dostatečnou fyzickou kondici. Nácvikem základních sebeobranných technik ale můžou pachatele nemile překvapit, nebo dokonce odradit od dalšího útoku," vysvětlil důvody realizace kurzu radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Petr Krčál.

Minulý týden se v tělocvičně jihlavské městské policie uskutečnila úvodní dvouhodinová lekce, kterou vedl strážník městské policie Kamil Barák.

Po rozcvičce přišel na řadu nácvik jednotlivých sebeobranných technik. „Důležité je zaujmout správný postoj na pokrčených nohách, nestát toporně," radil seniorům hned na úvod Barák.

Senioři si modelové situace zkoušeli ve dvojicích. Jeden hrál útočníka, druhý napadeného. „Jsou skvělí, nečekal jsem takové nasazení," pochvaloval si akční seniory Kamil Barák.

Spokojení odcházeli také účastníci kurzu. „Líbil se mi především individuální přístup policistů," podotkla Radová. Na závěr hodiny přišlo závěrečné protažení. Účastníci kurzu si prohlédli i středisko kamerového systému městské policie, kde policisté vysvětlili způsob práce s bezpečnostními kamerami.

Nynější kurz je plně obsazen. Protože o něj byl ale velký zájem, bude pravděpodobně otevřen ještě jeden, a to na podzim tohoto roku. Více informací je možné získat přímo v Senior Pointu v Palackého ulici 26 v Jihlavě. Kurzy sebeobrany pořádá Senior Point Jihlava ve spolupráci s jihlavskou městskou policií.

IVANA HOLZBAUEROVÁ