Další tři až čtyři měsíce by měli bydlet v městských bytech v Jihlavě.

Jedná se o irácké křesťany, kteří uprchli z iráckého Erbílu do Libanonu a většina z nich má statut mezinárodních uprchlíků. Projekt organizuje Nadační fond Generace 21 (NF G21), který uhradí i náklady na ubytování a životní potřeby iráckých křesťanů.

„Jsou to lidé, kterým v Iráku hrozí genocida kvůli tomu, že se nechtějí vzdát svého vyznání a konvertovat k islámu," uvedl ředitel NF G21 Jan Talafant. „Po druhé světové válce se někteří ptali lidí ze západních států, jak mohli v klidu žít, když tady běžely naplno plynové komory. Jejich odpověď byla, že to nevěděli. Ale my víme, co se v Iráku děje. Střílí se na ulici a padají tam bomby," dodal Talafant.

Nadační fond se proto rozhodl pomoci celkem 153 uprchlíkům začít nový život v České republice. Sedmadvacet z nich dostane tu možnost v Jihlavě. Další místa, kde budou iráčtí křesťané žít, ještě nejsou známá. Jihlava je první, která otevřela své dveře lidem, kteří by jinak byli ohroženi na životech. „Ubytování uprchlíků v Jihlavě neprošlo žádným oficiálním schválením města, ale respektujeme a souhlasíme v tomto ohledu s republikovou politikou. Odmítáme kvóty, ale jsme nakloněni poskytnout azyl těm, kteří to potřebují," komentoval primátor města Rudolf Chloupek (ČSSD).

Na Jihlavsko se má přistěhovat celkem šest rodin. Ve skupině je čtrnáct dětí do čtrnácti let, třináct žen a dívek a čtrnáct mužů a chlapců. Její věkový průměr je dvacet let. Nadace podotýká, že iráčtí křesťané obecně patří k nadstandardně vzdělané části obyvatelstva, polovina mužů ze 153 uprchlíků má vyšší odborné či vysokoškolské vzdělání a stejně tak i třetina žen.

Půl druhého sta iráckých křesťanů vybral přímo nadační fond a ještě před odletem do Česka prošli všichni bezpečnostní prověrkou českých tajných služeb a absolvovali pohovory s českými státními orgány. Než nastoupí do letadla, absolvují také lékařskou prohlídku. Hned po příletu poté mohou požádat o azyl, který by měli dostat do půl roku.

Se začleňováním do česká společnosti Iráčanům na Jihlavsku pomůže Centrum multikulturního vzdělávání (CMV) v Jihlavě, díky němuž by se cizinci měli naučit hlavně český jazyk, ale také se dozvědět, jak česká společnost funguje, tedy seznámit se s českou kulturou a společností. „Děti by také měly hned nastoupit do škol, aby se co nejrychleji začlenily do společnosti," podotkla ředitelka CMV Dana Fiedlerová.

Po zhruba třech měsících, které uprchlíci stráví ve středisku Okrouhlík poblíž Čížova s pracovníky CMV, se azylanti přestěhují do Jihlavy. „Po půl roce by už měli být schopni nastoupit do práce a po roce by měli být zcela soběstační," zmínil Talafant.

Služby CMV bude stejně jako náklady na bydlení do té doby uprchlíkům hradit NF G21. „Peníze pocházejí od soukromých dárců. Setkali jsme se s velkou vlnou solidarity. Jen z darů se nastřádaly čtyři miliony korun. Stát bude hradit jen zdravotní pojištění těch lidí, to ale hradí každému azylantovi," uvedl Talafant.

Ten také podotkl, že ve všech 153 případech se jedná o křesťany, zčásti katolíky, zčásti pravoslavné a protestanty. „Jsou to konkrétní lidé, jejichž osudy jsou nám velice dobře známy, proto jsme se jim rozhodli pomoci," uzavřel ředitel NF G21 Talafant.

Program podpořil i premiér Bohuslav Sobotka.

IVANA HOLZBAUEROVÁ