Největší jihlavské sídliště Březinky terorizuje banda výrostků z tamní ubytovny. Čerstvou zkušenost s nimi má i žena, která v této lokalitě bydlí. Z důvodu obavy o své zdraví si však přála zůstat v anonymitě, redakce její jméno zná.

„Stalo se to večer u prodejny Albert, cestu mi zastoupila parta dětí. Vypadalo to, že mi jedno z nich chce vzít kabelku. Zařvala jsem na ně a vynadala jim. Oni sice odběhli, ale jak jsem zjistila, sledovali mě až do obchodu a pak i na cestě domů," uvedla mladá žena s tím, že případ nahlásila pracovníkovi ostrahy, který zavolal policii. Ta nyní celou věc řeší.

„Tahle parta dětí se tu potuluje pořád, žebrají o peníze nebo kradou v místním obchodním centru. Jsou tu i další problémy s nejrůznějšími živly. Sídliště bylo dříve poklidné, teď se tady lidé bojí. My uvažujeme o tom, že se raději přestěhujeme jinam. A nejsme sami," doplnila žena.

Jeden ze zaměstnanců obchodního areálu potvrdil, že krádeže a obtěžování zákazníků tam řeší poměrně často, figuruje v tom mimo jiné i zmíněná parta dětí.

Mladé, kteří obtěžují obyvatele sídliště, monitoruje městská policie. „Víme, o koho se jedná. Jsou to nezletilí nebo mladiství z blízké ubytovny. Podnětů od obyvatelů sídliště už jsme obdrželi více, věnujeme se jim a řešíme je," sdělil ředitel městské policie Jan Frenc. A dodal, že strážníci úzce spolupracují například s pracovníky ostrahy v prodejně Albert.

Mladí vyváznou snadněji, starší ne

„Pokud se vyskytne nějaký problém se zloději nebo bezdomovci, ostraha může zavolat na naši nedalekou služebnu městské policie a na místo dorazí hlídka. Mohou se na nás samozřejmě obracet přímo i lidé, kterým se to stalo. A to i anonymně," vysvětlil Frenc.

Pokud se strážníkům podaří výrostky chytit, zjistí si jejich totožnost a kontaktují rodiče, jejich zákonné zástupce. Pak celou záležitost postoupí správnímu orgánu. „Lidé starší patnácti let a mladší osmnácti let mohou na místě dostat blokovou pokutu v poloviční sazbě, než se ukládá osobám starším osmnácti let," řekl ředitel.

Se skupinkami mladých zlodějů, kteří kradou zboží z regálů a obtěžují zákazníky, se denně potýkají například i v prodejně Albert v budově Prioru na Masarykově náměstí.

ZUZANA MUSILOVÁ