Zimní období začalo pro silničáře 1. listopadu, první sypač poslali na vysočinské silnice kvůli námraze o dva dny později. První větší prověrka je kvůli sněžení čekala minulý čtvrtek.

Sklady s posypovým materiálem jsou téměř plné, stav těchto zásob je podle náměstka KSÚSV na obvyklé úrovni. „Potřeba dokupovat v průběhu sezony by vznikla pouze v případě tuhé zimy," uvedl.

Krajská správa se stará 
o prohrnování a sypání 4 700 kilometrů silnic. Kromě krajských vozovek II. 
a III. třídy zajišťuje údržbu státních komunikací I. třídy. Chemický posyp používají silničáři na 1 540 kilometrech silnic Vysočiny, naopak 253 kilometrů vozovek pouze projíždějí pluhem. Mezi silnice, které se na Vysočině v zimě neudržují vůbec, patří úseky v celkové délce 284 kilometrů.

Silniční síť mají silničáři pro potřeby zimní údržby rozdělenou do 119 okruhů. Vyjet jsou připraveni se 137 sypači. Chystají se koupit 
21 aut, díky nimž bude možné 29 starých vozidel vyřadit.

Nákup se podle Janeby ještě neuskutečnil, ale nová auta je již vypsané výběrové řízení.

TRADIČNÍ PŘÍPRAVY 
NA ZIMNÍ OBDOBÍ

Kromě kontroly techniky zaměstnávalo v poslední době pracovníky KSÚSV rozmisťování vodicích tyčí 
a dřevěných zásněžek u silnic. Před sněhovými návějemi budou zásněžky v celém kraji chránit dohromady 110 kilometrů vozovek. Na zajišťování údržby komunikací se podle náměstka KSÚSV přes zimu podílí převážná většina z celkových 697 zaměstnanců této krajské organizace.

Na prohrnování a sypání silnic mají vysočinští silničáři připraveno 220 milionů korun. Podle starších údajů správy byla na Vysočině 
v posledních letech nejdražší zima na přelomu let 2008 a 2009, kdy zajištění sjízdnosti stálo přes 240 milionů korun.

Zásadnější změny nemá ve svém plánu zimní údržby ani krajská Jihlava. Městský podnik Služby města Jihlavy se bude starat o pět set kilometrů místních silnic a chodníků, včetně ručního čištění schodišť, trolejbusových a autobusových zastávek, přechodů pro chodce a dalších ploch. „Na tuto práci bude operativně připraveno nastoupit až padesát lidí," řekl mluvčí podniku Martin Málek. Pracovníky služeb doposud zaměstnával úklid města spojený s hrabáním listí. Jihlava ve svém rozpočtu na zimní údržbu uvolnila osm milionů korun.