Stavba obchvatu Příseky, který bude důležitou součástí páteřní sítě Kraje Vysočina spojující Jihlavu a Třebíč, se začíná hýbat. Město Brtnice dolaďovalo v posledních dnech podmínky smlouvy o budoucí darovací smlouvě s Krajem Vysočina, které řeší převzetí místní silnice po dokončení obchvatu.

Kraj požaduje, aby Brtnice vzala pod svou správu původní silnici do Příseky, která po stavbě obchvatu přestane být součástí hlavního tahu. „Jde o standardní postup, po realizaci obchvatu se část silnice II/405 stane silnicí s místním významem pro dopravu. Nebude důvod nadále tuto silnici vlastnit," sdělila před časem mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

Silnici si přes počáteční váhání Brtnice nakonec převezme. Chce ji ale dostat opravenou. Nyní je totiž v dezolátním stavu. „Požadujeme, aby se silnice předtím opravila a nepřebírali bychom ji v dezolátním stavu. Na úseku jsou místa, která jsou nyní životu nebezpečná," popsal situaci starosta Brtnice Stanislav Jirků.

Rekonstrukci původní komunikace by měl kraj provést až po dokončení obchvatu, a poté by ji měl do osmnácti měsíců předat do správy Brtnici. „Během stavby obchvatu bude silnice vytížená těžkou technikou, a kdyby se opravila předtím, mohla by být ve stavu, který by nám nevyhovoval," doplnil pro úplnost starosta Brtnice Jirků.

Podle náměstka hejtmana Kraje Vysočina pro dopravu Libora Joukla je tento postup standardní. „Nevím, jaké jsou v tuto chvíli přesně doladěné podmínky. Nicméně vždy, když převádíme komunikaci, kterou spravoval kraj, někomu jinému, tak ji před předáním opravíme," uvedl krajský radní Joukl.

V zimě je zde těžká údržba

Starosta Brtnice se obává nákladnosti údržby silnice, zvláště v zimních měsících. „Z vlastní zkušenosti víme, že jsou v těchto místech nejhorší podmínky na zimní údržbu. Když začne padat sníh a fouká, tak je těžké udržet úsek sjízdný," připojil před časem své postřehy z úseku starosta Brtnice Stanislav Jirků.

Varianta, že by silnice zůstala přes zimu uzavřená, je prakticky nemyslitelná. „Je potřeba zajistit dopravu dětí do školy a lidí do zaměstnání, takže ji nelze úplně odříznout," doplnil pro úplnost starosta Jirků.

V Brtnici počítají také s tím, že po zprovoznění obchvatu, u kterého ještě není jisté, kdy bude realizován, se v úseku výrazně sníží doprava.