Vzrostlá borovice, která při červencové smršti spadla na jeden z hrobů na horním hřbitově v Dolní Cerekvi, opět rozdmýchává vášně mezi vedením městyse a úředníky jihlavského magistrátu. Obec se chce nyní na magistrátu domáhat náhrady škody na zničeném pomníku v řádech desetitisíců korun, jihlavský úřad ovšem odmítá cokoli zaplatit.

Dřeviny v Dolní Cerekvi totiž spadají do tří významných krajinných prvků chráněných státem, které se nacházejí na horním a dolním hřbitově a na prostranství okolo kostela. Na kácení a další zásahy do zeleně proto v obci dohlíží jihlavský magistrát.

Mezi ním a vedením městyse už dříve došlo ke sporu o to, které stromy půjdou k zemi, a které zůstanou stát. Nakonec se podařilo najít kompromis a část stromů byla loni vykácena. Problémy se stromy na hřbitovech v Dolní Cerekvi však znovu připomněla bouřka, která se Jihlavskem prohnala 29. července.

„Už 30. července jsme vše nahlásili na odboru životního prostředí, který je nám nadřízený, a například i vydává povolení k zásahům do zeleně na zmíněných místech. Zprvu to vypadalo, že to budou řešit, ale pak od této záležitosti úplně dali ruce pryč. Přitom je to podle mě záležitost, která se jich také týká. Když rozhodují o všem ostatním, měli by se nějak podílet i na tomto," vyjádřil se starosta Zdeněk Jirsa s tím, že jako správce hřbitova po domluvě s vlastníkem zkusí na magistrátu zažádat o finanční kompenzaci.

Podle vyjádření z jihlavského magistrátu však úředníci v tomto případě postupují podle zákona. „Odpovědnost za bezpečnost stromů nese vlastník pozemku a on je také zodpovědný za způsobené škody. A my nejsme vlastníkem. Pokud má vlastník pochybnosti o bezpečnosti, má celou věc řešit zákonným postupem. Vlastník nás sice může žádat o náhradu škody, ale my mu peníze stejně nesmíme dát, porušili bychom tím zákon," uvedla vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Hřbitovy v Dolní Cerekvi patří církvím, spravuje je ale přímo obec. Ta už nyní počítá s tím, že vše zaplatí ze svého. „Vlastně ani s žádnými penězi od magistrátu nepočítám, jde tady o princip. Mám pocit, že některé zákony jsou špatně postavené a je třeba je změnit. Tento případ je však asi poslední kapkou. Nemůžeme čekat, až se na hřbitově stane nějaké neštěstí," zmínil Jirsa.

Starosta už nyní uvažuje o dalším postupu. „Je to prosté, zkusíme požádat odbor životního prostředí, aby hřbitovy i prostranství okolo kostela vyřadil z registrovaných významných krajinných prvků. Pak už bychom si o všem rozhodovali sami a za vše nesli zodpovědnost jenom my. Počítám s tím, že to ale bude běh na dlouho trať, naše rozhodnutí se úředníkům na magistrátu rozhodně líbit nebude," nastínil další plány Jirsa.

Červencová bouřka na obou hřbitovech v Dolní Cerekvi způsobila i další škody na majetku, jednalo se ale spíše o škody menšího rozsahu. „Uvidíme, jak se nakonec celá záležitost vyřeší. Každopádně musím říct, že v případě Dolní Cerekve jsme vedení městyse vždy vycházeli maximálně vstříc," dodala Ruschková.

ZUZANA MUSILOVÁ