Legendární stavebnice Merkur totiž bude od příštího roku součástí výuky ve 13 vybraných základních školách a tato soutěž je takovým pilotním zkušebním projektem.

„Prioritním cílem soutěže je podpora technické tvořivosti v základních školách a motivace žáků základních škol k práci s konstrukční stavebnicí," poznamenala Terezie Doležalová z odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Do soutěže se přihlásilo celkem 14 týmů ze dvanácti škol z celé Vysočiny. Účastní se tři školy, které si samy koupily stavebnici, a 9 škol, které mají stavebnici od společnosti Bosch Diesel, která je partnerem Kraje Vysočina při zavádění stavebnice Merkur do výuky. „Zajímavá je účast dvojitých družstev, Základní škola Kollárova v Jihlavě a Základní škola ze Žirovnice postavily po dvou týmech," dodala Doležalová k účasti na premiérovém ročníku soutěže.

Čtyřčlenné týmy složené ze žáků šestých až devátých ročníků základních tříd, přičemž každý tým musí mít alespoň jednu dívku. „Každá skupina postaví jeřáb, který bude poháněn motorem, a na vzdálenost dva metry převeze břemeno o hmotnosti sto kilogramů zvednuté ve směru jízdy do výšky minimálně 20 centimetrů od plochy jízdní dráhy," uvedla pracovnice školského odboru. Nejlepší týmy získají hodnotné ceny.

Soutěž pořádá Kraj Vysočina společně s firmou Bosch Diesel. Kraj v současné době finišuje s přípravami metodiky, která má pomoci zavést stavebnici Merkur do výuky. „Už během května bude obsahově hotová metodika pro žáky a bude předána k posouzení oponentům. V tuto chvíli už je jasné, co se bude v jednotlivých ročnících s dětmi dělat, jaká bude časová dotace a tak dále," dodala Doležalová.

O měsíc později má být hotová metodika pro učitele a poté i technická příprava publikací. Tu budou mít školy k dispozici na nový školní rok.