Pouze na Vysočinu, kde už by potřebné testy měli mít ve školách k dispozici, dorazily oba druhy zmíněných testů. „Je mi jedno, který z testů budou moje dcery ve škole používat. Jde mi hlavně o to, aby děti šly do školy. S testováním problém nemám. Nechápu rodiče, co dělají zbytečný humbuk a straší děti,“ kroutila hlavou maminka Irena Dandová z Bořetína.

Antigenní test budou děti z prvního stupně základních škol absolvovat dvakrát do týdne, a to v pondělí a ve čtvrtek.

Do školek se vrací předškoláci a do škol děti z prvního stupně.
Návrat dětí z Vysočiny do škol a školek: nad Pelhřimovskem visí otazník

Vzorek si budou děti v obou případech odebírat z nosní dírky, tyčinkou pětkrát přejedou po sliznici. To samé udělají i ve druhé nosní dírce. Lišit se pak bude jen způsob vyhodnocování. „Jelikož se bude brát vzorek pouze z kraje nosu tak mi testování dětí nevadí, ale radši bych byla, kdyby se testovalo ze slin,“ řekla maminka Kateřina Talichová.

Menší část kraje, kam patří obce s rozšířenou působností jako jsou Pelhřimov, Pacov, Třebíč a Žďár nad Sázavou, budou používat sady testů Lepu. „Po výtěru nosu pak tyčinku vsunou z bodu B do bodu A v testovacím zařízení. Tam pak učitelka nakape šest kapek činidla. Tou tyčinkou se následně dvakrát otočí a pak už se jen čeká patnáct minut na vyhodnocení testu,“ popsala použití jednoho z testů ředitelka Základní školy a Mateřské školy Žirovnice Dagmar Brýnová.

Domluvená je i zdravotní sestra

Ve školách, které leží ve zbytku Kraje Vysočina, budou k testování využívat sady Singclean. U něho školák tyčinku vloží do připravené zkumavky s reakčním roztokem, tam s ní desetkrát zamíchá. Nechá to minutu odstát, tyčinku vyjme, přikryje kapátkem a do kazety nakape tři kapky. I tento test ukáže výsledek do patnácti minut.

Děti by si měly testy dělat kompletně samy ve škole. Těm z nižších ročníků budou moct pomáhat rodiče. „Pro každou skupinu budeme mít připravený jiný prostor na testování. Navíc máme domluvenou i zdravotní sestřičku, která nám nabídla pomoc s testováním dětí,“ sdělila ředitelka Základní školy Velká Bíteš Věra Kroutilová.

S distribucí krajští hasiči pomáhali již v minulosti, kdy rozváželi například respirátory nebo dezinfekce.
Přípravy v plném proudu: hasiči rozvezli antigenní testy pro školy na Vysočině

Zmíněné antigenní testy, s jejichž rozvozem pomohli ze skladu Správy státních hmotných rezerv profesionální hasiči, se od sebe liší také počtem kusů v balení. „To pro nás komplikace není. Rozdělení jednotlivých testů přišlo jasně od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,“ informovala mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Antigenní testy dvou různých značek dorazily do všech 456 škol a školských zařízení v regionu včetně dětských domovů. Testy mají sloužit pro povinné testování v návaznosti na připravované postupné otevírání škol 12. dubna. „Už jsme narazili na případy, že rodiče si nepřejí, aby jejich dítě bylo testováno na principu vytírání přední části nosu. Na někoho to může působit dráždivě, takže rodiče chtějí například ty testy slinící. Pokud si je pořídí, musí test mít certifikát schválení ministerstva zdravotnictví,“ uvedl krajský hygienik Jiří Kos.