Po roce se vrátí do Jihlavy špičkoví evropští dřevorubci, aby o nadcházejícím víkendu změřili síly na závodě prestižních seriálu mistrovství Evropy v dřevorubeckých sportech, Eurojack. „Diváci se mohou těšit na víkend ostrých sekyr a pil s výkonem větším než motocykl," říká před soutěží v areálu letního kina v jihlavském Malém Heulosu organizátor za statutární město Jihlava Vladimír Másilko.

Dřevorubecký Eurojack se koná v Jihlavě podruhé. Bude se nadcházející přehlídka od té loňské nějak lišit?
Proti loňsku přibyla jedna zásadní disciplína, a tou je lezení na desetimetrový stojící kmen. Lezení na kmen bylo zařazeno jako samostatný závod po sobotní kvalifikaci. Tady se měří čas, který závodník potřebuje na vylezení do zmíněné desetimetrové výšky i slezení zpátky na zem, navíc nahoře musí zazvonit. Lezení na kmen bylo zařazeno i do nedělního programu, lišit se bude tím, že soutěžící bude nahoře v deseti metrech přeřezávat poleno.

Dřevorubecké závody jste naplánovali na dva dny. Čím bude zajímavá už sobotní kvalifikace?
Kvalifikace zůstává stejná jako v minulém roce, přesto bude určitě hodně zajímavá. K vidění bude přesekávání ležícího kmene, druhou disciplínou bude singlbuck, což je řezání velkou ruční jednomužnou pilou kaprovkou, to znamená, že řeže jeden závodník. A třetí disciplínou jsou létající disky, kdy soutěžící odřezává z volně stojícího kmene dvacet kotoučků.

Kvalifikace se ale netýká všech účastníků…
Deset nejlepších borců v hodnocení celého seriálu Eurojack má nedělní finále jisté, ti se přidají k deseti nejlepším právě ze sobotní kvalifikace.

V sobotu po kvalifikaci je na programu ještě jeden samostatný závod. O co půjde?
Jedná se o takzvaný závod Powersaw, atraktivní soutěž s nejsilnějšími sériově vyráběnými motorovými pilami nebo na zakázku postavenými speciály. Tyhle pily mají obsah motoru až 350 kubických centimetrů a výkon více než 70 koní.

Řekněme si pár slov k soutěžnímu vybavení. Sekery mohou laikovi na letmý pohled připadat jako sériové nářadí…
Jenže takový pohled může taky klamat. Při závodech Eurojack je naopak k vidění zcela neobyčejné náčiní, jako jsou speciální ruční pily a sekery z Nového Zélandu, Ameriky a Austrálie.

Během loňského Eurojacku byla v amfiteátru hodně slyšet němčina, jak to bude z hlediska mezinárodní účasti a národnostního zastoupení vypadat letos?
Špičkoví závodníci přijedou znovu z Rakouska, Německa a Švýcarska, takže se německy bude mluvit i letos. Kromě toho máme signály, že se do Jihlavy chystají i rakouští ultrafans, budeme rádi, když přijede více než jeden autobus, ale němčina bude znovu slyšet. Oproti loňskému roku bude zastoupeno rovněž Švédsko. Je jisté, že až na výjimky budou všichni nejlepší evropští dřevorubci o víkendu v Jihlavě.

Chybět nebude ani česká špička. Co se dá říct k našim soutěžícím?
Českou jedničkou bude David Síla, úřadující vicemistr Evropy. Přijede i Honza Kamír, který je velkou českou nadějí pro soutěže juniorů. Právě juniorská soutěž v rámci Eurojacku se koná letos poprvé.

Diváci se mají na co těšit. Jenže při Eurojacku také létají třísky, a to nejen obrazně. Jak je zajištěna bezpečnost diváků?
Tak jako loni i letos bude před pódiem vytvořen bezpečnostní koridor, do něhož nebudou mít diváci přístup. Zajištění bezpečnosti je nezbytné, věříme, že i tak budou diváci všechno vidět opravdu zblízka.

Zejména v sobotu je program v amfiteátru pestřejší a bohatší. Co všechno bude do areálu letního kina lákat?
Také letos se v amfiteátru koná souběžně festival minipivovarů Jihlavské pivní pábení, na němž se představí více než desítka minipivovarů. A po skončení dřevorubeckých soutěží, odhadem kolem sedmnácté hodiny, začíná koncert, jehož největším lákadlem je kapela Laura a její tygři.

Loni jihlavskému Eurojacku vůbec nepřálo počasí, letos slibuje předpověď na víkend léto se vším všudy. Co to pro přehlídku bude znamenat?
Myslím si, že slibované počasí kladně ovlivní výkony závodníků. Určitě by se to mělo odrazit na návštěvnosti, tady připomínám, že na žádný program nevybíráme vstupné.

Úplně na závěr připomeňme, kdo má Eurojack v Jihlavě na svědomí.
Spolu s statutárním městem Jihlava má hlavní zásluhu sdružení Timber ZZ-7, bez tohoto partnera bychom nejlepší evropské dřevorubce v Jihlavě určitě neviděli.