Letošní vánoční strom krajského města je na svém místě. Nejprve zaměstnal partu pracovníků ze Správy městských lesů Jihlava, poté se ho ujali jejich kolegové ze Služeb města Jihlavy. Slavnostně se jihlavský vánoční strom poprvé rozzáří v neděli 1. prosince kolem osmnácté hodiny.

Muži s nezbytnými motorovými pilami si pro vyvolený smrk šli ráno po rozednění, sraz u bytového domu v Mošnově ulici měli v osm hodin.

Poprvé stál v čele sedmičlenné party ze Správy městských lesů Jihlava Arnošt Hejda. Ten převzal důležitou funkci od Františka Doležala, který odešel letos do důchodu. „Už několik let jsem se na převozu vánočního stromu na jihlavské Masarykovo náměstí podílel, věděl jsem, co mě čeká," říkal krátce po osmé hodině u dosud nepokáceného smrku Hejda.

V oknech obytných domů v Mošnově ulici a v sousední Vojanově ulici se objevili první zvědavci, zhruba dvě desítky přihlížejících zaujaly místa na prostranství. „Myslím, že pokácet, naložit a odvézt tenhle smrk nebude nijak komplikované. Naše parta i partneři, s nimiž při této akci spolupracujeme, mají navíc zkušenosti," rozhlížel se v jihlavské lokalitě Na Slunci Hejda.

Vzápětí se ozval nezaměnitelný zvuk motorové pily. Bezpečně upevněný kmen na obřím jeřábu se poté vznesl jako loutka. Pak ho jeřábníci zkrotili do horizontální polohy a zvědavci opouštěli prostranství. Několik promrzlých dětí, které nesměly u důležitého okamžiku chybět, se ani nebránilo máminým povelům k odchodu.

Strom se mohl vydat na cestu. „Co pamatuji, tak nás letos čeká asi nejkratší cesta z místa, kde strom rostl, na náměstí," říkal šéf party ze Správy městských lesů Jihlava. Ještě nebylo ani devět hodin.