Z dat vyplývá, že tak jako po celé České republice, i na Vysočině stárnou rodící ženy. Průměrný věk matky při narození dítěte v roce 2020 v kraji činil třicet a půl roku. Nejpozději – téměř v jednatřiceti letech – ženy rodily na Jihlavsku. Nejmladšími rodičkami s průměrným věkem 30,3 roku oplývá Žďársko. „Odvracíme se od východoevropských k západním vzorcům demografického chování. Ženy mají mnohem více možností. Ať už mluvíme o studiu, cestování nebo kariéře. Nejdříve si budují postavení a až poté se věnují mateřství,“ uvedl na adresu stárnoucích rodiček již dříve sociolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Aleš Burjanek.

S porody v mnoha případech souvisí i svatby. Těch se na Vysočině předloni uskutečnilo 2 154. Tabulce s počtem přes pět set sňatků vévodí Žďársko. O čtyři obřady méně se odehrály na Jihlavsku. Chvost tabulky s číslem 282 obsadilo Pelhřimovsko, na němž se odehrál osmý nejnižší počet svateb v republice.

Očkování proti koronaviru na Vysočině, ilustrační foto.
Zájem o vakcínu roste. V pelhřimovské nemocnici naočkují denně až 500 lidí

Tamní obyvatele to však až tak mrzet nemusí, neboť veselic sice nebylo mnoho, o to méně se však manželé rozváděli. S počtem 104 rozvodů je Pelhřimovsko okres s jednou z nejnižších rozvodovostí v zemi a při přepočtu na tisíc obyvatel je s číslem 1,4 dokonce nejnižší. Jen o příčku níže se s 1,5 rozvody nachází Havlíčkobrodsko.

Na Třebíčsku mají lidé nízké důchody

Pelhřimovsko zaznamenalo i další nej jako nejvyšší průměrný věk, nejméně živě narozených dětí, nejméně obyvatel a nejnižší hustota zalidnění.

Okres evidoval na Vysočině i nejtragičtější statistiku. Během roku 2020 v oblasti zemřelo 1 052 lidí. To je sice nejméně v kraji, při přepočtu na tisíc obyvatel však okres suverénně vede. Z každého tisíce obyvatel zemřelo přes čtrnáct lidí. Hůře je na tom v České republice pouze Jesenicko v Olomouckém kraji.

Na Pelhřimovsku došlo k tragické nehodě. FOTO:
Pohled, ze kterého mrazí: Renault narazil u Mirotína do stromu, zemřela žena

Naopak pozitivně vyšlo Pelhřimovsko ve srovnání co do průměrných důchodů po valorizaci k novému roku. S částkou šestnáct tisíc korun měsíčně jsou na tom tamní důchodci v porovnání se zbytkem kraje dobře. Více peněz pobírají už jen staří lidé na Žďársku.

V opačné části tabulky se krčí Třebíčsko, které je s průměrným důchodem bez mála 15,5 tisíce korun šesté nejhorší v zemi. Kopíruje tak trend oblastí nacházejících se blízko hranic. Například Znojemsko na sousedním jihu Moravy je v tabulce úplně poslední. „Znojemsko je blízko hranic. Je tam spousta pendlerů a lidí, kteří pracují v Rakousku, kde jsou lepší příležitosti a mnohem vyšší platové ohodnocení. Pokud člověk část života pracuje v zahraničí, na výši jeho českého důchodu se to projeví,“ vysvětlil ekonom Petr Pelc.