Letošní pátý ročník festivalu bude mít na programu extrémní lyžování, skialpinismus, zimní expedice a další extrémní radovánky, které zavítají do kina Dukla 24. listopadu.

Milovníci filmů, ale i sněhu, ledu a zimních sportů se mohou těšit na celovečerní pásmo nejúspěšnějších snímků oceněných na prestižních světových festivalech, ale i zajímavé expediční filmy z české a slovenské kotliny. Příchozí čeká také přednáška bratří Švihálků z Kejda ski teamu, kteří se podělí o svoje zážitky z lyžování v Maroku.

Filmová porota vybrala pro diváky filmové lahůdky se zimní tematikou. S aktéry jednotlivých snímků zažijí návštěvníci festivalu extrémní situace během polárních expedic, neopakovatelné momenty zdolávání těch nejtěžších překážek, které možné odhalí, proč se dobrodruzi často vydávají za hranice svých možností, na hranici života a smrti.

Účastníci přehlídky filmů se stanou svědky šokujících výkonů sportovců i chvílí, které tráví mimo nedozírné arktické pustiny i na vrcholcích zasněžených hor, jakmile opadne adrenalin.

Když spadne lavina

„Letos se nejvíc těším na Martina Šťourače a Karla Svobodu ve filmu The Pamir Game a zejména na povídání s nimi, protože by na festival měli dorazit rovnou z expedice v Nepálu, kde se pokusí sjet osmitisícovku Manaslu na lyžích," upozornil ředitel festivalu Daniel Hála na jeden z českých filmů, který je také na programu.

Martin Šťourač a Karel Svoboda se ve filmu The Pamir Game rozhodli pokořit nejvyšší horu bývalého sovětského svazu Pik Komunisma, která má skoro 7 495 metrů a leží v tádžickém Pamíru. Jejich výstup ale překazí obrovská lavina a dobrodruzi ztratí vybavení. Mise je překažena. To ale Martinovi a Karlovi nebrání pokračovat v túře po zasněžených horách dál a stanovit si nový a ještě o něco bláznivější cíl.

Další z promítaných filmů bude vyprávět příběh horolezce a dobrodruha Mika Libecki, který spolupracuje i s National Geographic. Ten se ve filmu Nezkrotná Antarktida rozhodne zkrotit nejméně osídlený světadíl a najít největší koncentraci dosud neobjevených vrcholů a v oblasti uskutečnit tolik prvovýstupů, kolik drsné antarktické počasí a kondice lezců dovolí.

Nebezpečné sporty

Ve třetím z filmů Few Days, v překladu několik dní, dokumentarista Tomáš Galásek sleduje dvě skupiny českých freeskiingových jezdců, tedy lyžařů pohybujících se mimo sjezdovky. Obě skupiny budou mít stejný cíl, avšak půjdou k němu jinou cestou.

O jednom z nejnáročnějších sportů na světě pojedná film lezkyně Brendy Piekarski nazvaný Arrowhead 135. Ten ukáže, jak donutit zmrzlé tělo ke zdolání 135 mil za 60 hodin na sněžném kole, běžkách nebo pěšky v mrazech dosahujících až minus 48 stupňů Celsia.