„Závodit jsme začali před třemi roky tady v Telči. Začátek byl spontánní. Přišla nám pozvánka na městský úřad od kolegů z Telče, a tak jsme si řekli, proč se nezúčastnit. Původně jsme tým chtěli složit z lidí z úřadu, nicméně jsme nebyli příliš úspěšní, tak jsme ho dali dohromady ze známých," popsal vznik družstva jeho kapitán Martin Šťastný, který pracuje na Městském úřadě v Dačicích na sousedním Jindřichohradecku.

MUSELI SE OBMĚNIT

Letos už Dračičáci s účastí na závodu v Telči problém neměli. Naopak. Protože každý tým jede závod dvakrát, zaveslovali si ve druhém kole jiní Dračičáci 
než v prvním. „Většinou je 
o závod velký zájem, ale jak se blíží, tak je to horší 
a horší. Letos ale s námi jelo hodně lidí, proto jsme druhé kolo udělali částečnou obměnu týmu, aby si zajel každý, kdo s námi z Dačic přijel," podotkl Šťastný. Kromě početného klubu fanoušků, mezi nimiž byly také děti, které neváhaly své maminky a tatínky podpořit skandováním „Dračičáci, do toho!" si tým přivezl i svou bubenici.

Závod je prý pro Dračičáky zároveň trénink. To znamená, že mimo samotnou soutěž prakticky vůbec nepádlují. „Využíváme jen možnost si to vyzkoušet před samotným závodem 
na místě. Za to jsme rádi, 
že se můžeme alespoň před samotným závodem zahřát," pousmál se kapitán týmu.

Dračičáci ale nejezdí soutěžit jenom do sousedního města na Vysočinu. Závod Dračích lodí je natolik nadchl, že na něj jezdí i jinam. „Poprvé jsme byli před těmi třemi roky tady v Telči a od té doby navštěvujeme tři závody ročně. Telčský, pak ve Velkém Dářku a na závěr sezony je Znojmo," řekl Šťastný.

Letošní závod v Telči byl ale i pro dačický tým o něco zvláštnější. Dračičáci si totiž připravili na závod speciální pokřik. „Inspirovali jsme se novozélandskými ragbisty 
a jejich tancem haka, což je takový bojový tanec, který má za cíl odradit soupeře 
a správně se namotivovat do zápasu či závodu. To jsme tedy museli trénovat. Pravidelně jsme se scházeli v hospodě a čas od času jsme zašli do tělocvičny to vyzkoušet a myslím, že ten výsledek není úplně špatný," pousmál se Šťastný.

Haku si Dračičáci „zatančili" a „zazpívali" nejen před každým usednutím do lodě, ale i po vyhlášení výsledků, ze kterého si odnesli výherní pohár. Druhé místo obsadil tým Cerekváci z Dolní Cerekve a třetí Dešanské perly.

Ve druhé kategorii nazvané Fun si první místo vybojoval tým Wstec s časem ještě lepším než měli Dračičáci, a to 1,01 minuty.

IVANA HOLZBAUEROVÁ