Růst důchodů byl loni poměrně výrazný, zatímco v předchozích letech rostl vždy jen o pár stovek, loni to oproti předloňskému roku bylo o 358 korun, tedy tři a půl procenta. Pro větší nárůst je třeba vrátit se do roku 2011, kdy překročil hranici deset tisíc a bez dvou korun narostl o čtyři stovky. „Za posledních deset let narostl počet příjemců starobních důchodů v Kraji Vysočina o 16 836 osob, což je téměř třiadvacet procent. Za stejné období vzrostl průměrný starobní důchod v kraji o 3 101 Kč, tedy o šestatřicet a půl procenta, z částky 8 486 Kč na 11 587 Kč,“ okomentoval vývoj Vladislav Valda z Krajské správy Českého statistického úřadu v Jihlavě.

Bedřich Ščerban jednatel HC Dukla Jihlava.
Ščerban: Chceme vybudovat tým, který bude moci pomýšlet na rychlý návrat

Vyšší starobní důchod v kraji pobírají muži, v průměru je to o dva tisíce dvě stě korun více než ženy. Mezi okresy pak mají nejvyšší důchody muži na Žďársku a ženy na Pelhřimovsku. Okres Jihlava je v podstatě totožný s průměrem za celou Vysočinu. Naopak nejmenší důchody mají muži i ženy na Třebíčsku. Nejvíce příjemců starobních důchodů žije na Žďársku, kde jich je přes jedenadvacet tisíc, naopak nejméně, přes třináct tisíc, jich je v okrese Pelhřimov.

Důchodců na Vysočině bylo ke konci loňského roku přesně sto sedmačtyřicet tisíc pět set. Jejich počet neustále stoupá, ještě v roce 2007 jich bylo 138 684. Starobní důchody loni bralo téměř jedenadevadesát tisíc lidí. Druhou nejpočetnější skupinou jsou důchody vdovské, těch je přes dvacet osm tisíc. Naopak vdoveckých je přes pět tisíc. V řádech tisíců jsou v kraji příjemci invalidních důchodů prvního, druhého a třetího stupně. Měsíčně se také pošle přes patnáct stovek sirotčích důchodů.

Z celkového počtu starobních důchodů připadalo na Vysočině loni dvaatřicet a půl procenta na předčasné starobní důchody. To je mezi kraji v celé republice nejvyšší podíl.

Začátkem dubna začala revitaliazce sídliště opravou vodovodu.
Bahno zaplavilo část polenského sídliště. Vandal pustil vodu